Türkiye'de koronavirüs salgının başladığı 2020 Mart'ından bu yana hayatımızda olan maskeleri takmayı geçtiğimiz aylarda bırakmıştık. Hayatlar pandemi öncesine döndü. Ancak son 1 aydır Covid-19 vakalarında büyük bir artış söz konusu.
Hava sıcaklılarının artması ile yanıtı merak edilen soru: Koronavirüs mü yoksa klima çarpması mı?
Koronavirüs salgınında son bir ayda vaka sayılarının artması endişelere neden oldu. Özellikle hava sıcaklıklarının artması ve çok sayıda vatandaşın günlerini klima altında geçirmesi ile birlikte nezle vakaları da artıyor. Nezle olan vatandaşların kafasında "Acaba koronavirüs mü kaptım?" sorusu oluşuyor. Uzman isimler koronavirüs ile nezle arasındaki farkları anlattı.
Öyle ki 30 Mayıs-6 Haziran arasındaki haftalık vaka sayıları 7 bin 322 iken, tam bir ay sonra vaka sayıları 04-10 Temmuz arasındaki Sağlık Bakanlığı verilerine göre 117 bin 095 oldu. Son günlerde burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi belirtilerle hastaneye başvuranların büyük çoğunluğu koronavirüs çıkıyor.
İçinde bulunduğumuz bunaltıcı havalardan dolayı klima gördüğümüz yerde klimaları açıp adeta hayata yeniden dönüyoruz. Pek çok insan klimanın üflediği soğuk havadan etkilendiği için yaz aylarında nezle olduğunu düşünüyor.
Hastaneye başvuran pek çok kişi 'Beni klima çarptı, soğuk su içtim, gece camı açık yattım, üşüttüm' diyerek sırt ve bel ağrısı şikayetleriyle gidiyor. Uzmanlar test olmaları durumunda Covid-19 çıkabilme ihtimalleri olduğunu belirtiyor. Peki bu durum nasıl anlaşılacak? Klima nezleye sebep olur veya ateşimizi yükseltir mi?