Hayalet uçak F35 hayal oluyor
ABD'nin S-400'leri bahane ederek Türkiye'ye yar etmemeye çalıştığı F-35 uçaklarında tam bir hayalkırıklığı yaşanıyor. Abdullah Ağar, F-35'lerle ilgili son gelişmeye "HayalETTİK yolunda" diyerek dikkat çekti. Çünkü 398 milyar dolar değerindeki F-35 programında işler hiç iyi gitmiyor. ABD Savunma Bakanlığı, F-35'lerin seri üretimini askıya aldı. Simülasyon testleri yapılamayan, Çin ve Rus savunma sistemlerine karşı etkinliği ölçülemeyen F-35'lerde artık düşük hızlı üretim modeline geçildi.
Türkiye'nin 6 adedini teslim aldığı, 120 adet almayı da taahhüt ettiği F-35'leri, Rusya'dan alınan S-400 bahane edilerek vermekten vazgeçen ABD şu sıralar tam anlamıyla hayalkırıklığı yaşıyor.
Türkiye'yi birçok parçasını ürettiği programdan çıkartan, verdiği 6 uçağa el koyan ABD'nin bu hukuksuzluğunun bedelini adeta F-35'te yaşanan birçok teknik sorunla ödüyor.
Son gelişme F-35'lerin seri üretimine ilişkin. Bloomberg'te yer alan habere göre ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, F-35'in halen devam eden düşük seviye üretim fazından tam kapasite seri üretim fazına geçişini süresiz ertelediğini açıkladı.
Pentagon'un Satın Alma ve İdame İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord'un Sözcüsü Jessica Maxwell, düşük hızlı seri üretimin (LRIP) ise devam edeceğini açıkladı. Çok ortaklı F-35 programının toplam değeri 398 milyar dolar.
SİMÜLASYON TESTLERİ GERÇEKLEŞTİRİLEMİYOR
Blomberg'in haberine göre; koronavirüs pandemisinin de etkisiyle iyice zora giren programda, uçağın "tam harbe hazır (FOC)" ilan edilebilmesi için girmesi gereken simülasyon testleri 2017'den beri gerçekleştirilemiyor.
ÇİN VE RUSYA SAVUNMASINA KARŞI ETKİNLİĞİ TEST EDİLEMİYOR
İşte bu nedenle uçakların Çin ve Rusya hava savunma sistemlerine ve uçaklarına karşı etkisi de ölçülemiyor. Habere göre, simülasyonların 2021'in ortasında başlayabileceği düşünülüyor.
F-35 programı kapsamında üretilmesi öngörülen 3 bin 200 uçağının şu ana kadar sadece 600'de fazlası teslim edilmiş durumda. Uçak, ABD dahil olmak üzere 9 ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlandı. Bu karar ile birlikte, çok sayıda ülke tarafından sipariş edilen F-35'in teslim işlemlerinde büyük gecikmeler yaşanması bekleniyor.
2020 HEDEFLERİ TUTTURULAMADI
F-35'lerin ana üreticisi olan Amerikan Lockheed Martin, geçtiğimiz günlerde, Kovid-19 sebebiyle 141 adet olan 2020 F-35 teslim hedeflerinin tutmayacağını, yılı toplam 123 adet teslimle kapatacaklarını açıklamıştı.
AGAR'DAN "HAYALET ÖZELLİĞİ 'HAYALETTİK' YOLUNDA" YORUMU
Güvenlik ve terör uzmanı Abdullah Ağar, Blomberg'in bu haberini sosyal medya hesabından değerlendirdi. Ağar, F-35'lerin 'hayalet' özelliğini çalışmadığı için askıya alındığını belirtti. Bloomberg'in haberini paylaşan Ağar, "En önemli özelliklerinden biri “Hayaletlik” olan F-35’ler “HayalETTİK” yolunda! Pentagon, F-35 savaş uçağının üretimini teknik sorunlar nedeniyle süresiz olarak askıya aldı" ifadelerini kullandı. Ağar, tam da bu noktada Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ile Konya'daki hava üssünün öneminin ortaya çıktığına işaret etti.
S-400 BAHANESİ İLE TÜRKİYE PROGRAM DIŞINA ÇIKARTILDI
Türkiye programa ilk basamaktan giriş yapan ülkeler arasındaydı.
Türkiye programın sadece üreticisi değil aynı zamanda müşterisiydi de ve yaklaşık 120 adet uçak siparişi vermişti.
F-35'lerin ana üreticileri arasında olan ve çok sayıda kritik parçayı imal eden Türkiye, Rusya'dan S-400 aldığı gerekçesi ile Washington yönetimi tarafından programdan tamamen çıkartılmıştı.
Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ve ülkeye gelmeden önce pilotlarımızca ABD'de test uçuşları yapılan 6 jet ise, el konularak Amerikan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmişti.