Haziran ayı enflasyonu ne kadar? Haziran ayı kira artış oranı ne kadar? 6 aylık enflasyon farkı ne kadar? 2024 Haziran TEFE TÜFE oranları!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileri, ev sahipleri, kiracılar ve işyeri sahipleri tarafından merakla bekleniyordu. Bu veriler, temmuz ayında uygulanacak kira artış oranlarını ve memur ile emeklilerin maaş zamlarını belirlemede önemli bir rol oynuyor. Peki, Haziran ayı enflasyonu ne kadar? Haziran ayı kira artış oranı ne kadar? 6 aylık enflasyon farkı ne kadar? 2024 Haziran TEFE TÜFE oranları!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verileri, hem konut sahipleri, kiracılar hem de iş yeri sahipleri tarafından büyük bir merakla bekleniyordu. Bu veriler, temmuz ayında uygulanacak kira artış oranlarının yanı sıra memurlar ve emekliler için yapılacak maaş zamlarının belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Peki, haziran ayı enflasyonu ne kadar gerçekleşti? Haziran ayı kira artış oranı ne olacak? İlk 6 aylık enflasyon farkı nedir? İşte 2024 Haziran ayı TEFE ve TÜFE oranlarıyla ilgili tüm detaylar!

Haziran ayı enflasyonu ne kadar? Haziran ayı kira artış oranı ne kadar? 6 aylık enflasyon farkı ne kadar? 2024 Haziran TEFE TÜFE oranları!

HAZİRAN AYI ENFLASYON NE KADAR OLDU 2024?

TÜİK'in verilerine göre, haziran ayında enflasyon aylık bazda %1,64 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise %71,60 seviyesine yükseldi. Bu rakamlar, ekonomistlerin beklentilerinin biraz altında kaldı. AA Finans'ın beklenti anketine katılan 15 ekonomistin ortalama tahmini, aylık enflasyonun %2,28 artacağı yönündeydi. En düşük tahmin %1,90, en yüksek tahmin ise %3,00 olarak belirtilmişti. Yıllık enflasyonun ise %72,68'e gerilemesi bekleniyordu.

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU 2024?

Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait enflasyon verileri ile birlikte 5 aylık enflasyon farkı %22,72 olarak açıklandı. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyon %25,81 olarak hesaplandı. Haziran ayı verileri de bu doğrultuda geldiği takdirde, emekliler ve memurlar %25,81 oranında zam alacaklar. Kira artış oranını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon ise %62,51 olarak kaydedildi.

2024 YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR?

Ekonomistlerin 2024 yılı sonu enflasyon beklentisi haziran ayında %42,61 olarak belirlendi. Mayıs ayında TÜFE %3,37 artış göstermiş ve yıllık enflasyon %75,45 seviyesinde açıklanmıştı.

TÜİK'in mayıs ayı verilerine göre, TÜFE'deki değişim bir önceki aya göre %3,37, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %75,45 oldu. Bu verilere göre, beş aylık enflasyon farkı %22,72 olarak kaydedildi. Kiracılar için kira zam oranını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon %62,51 seviyesinde gerçekleşti.

HAZİRAN AYI MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte, temmuz ayında kira artış oranları ve memur ile emeklilere yapılacak zam oranları netleşmiş oldu. Kiracılar, yıllık kira sözleşmesi bitiminde güncel TÜFE'ye göre zam artışı yapacaklar. Ayrıca, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı da 6 aylık enflasyon farkına göre belirlenecek.

 
Haziran ayı enflasyonu ne kadar? Haziran ayı kira artış oranı ne kadar? 6 aylık enflasyon farkı ne kadar? 2024 Haziran TEFE TÜFE oranları! ile ilgili etiketler enflasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Köpeksever bir kadın mahalle sakinlerini tahrik edip kavga etti!

Her yıl onlarca vatandaşımıza saldırarak hayatını zindan eden ve öldürülen başıboş sokak köpeklerini izinsiz bir şekilde besleyen köpeksever bir kadın, kendisine tepki gösteren mahalle sakinleriyle kavga etti.