Her dört kişiden biri görme kaybı yaşıyor

Koronavirüs salgınınında birçok kişi hafif gördüğü hastalık ya da rahatsızlıkların tedavisini virüs riski nedeniyle ihmal ediyor. Bu tercih ise doktora gitmemek geri dönülemeyecek sorunlara yol açabiliyor. Bu süreçte en çok ihmal edilen ise gözle ilgili rahatsızlıklar. Uzmanlara göre bu ihmal kalıcı görme kayıplarına yol açıyor. Her dört kişiden birinin benzer sorunu yaşadığını belirten uzmanlardan Prof. Dr. Abdullah Özkaya, ihmal edilen göz sorunlarına ilişkin önemli bilgiler verdi.

İlk kez Çin'de görülen ve 2019 Aralık ayında teşhis konulan koronavirüs salgını dünyanın genelinde olduğu gibi Türkiye'de de hayatın akışı içindeki çok şey gibi sağlık sorunlarının da ötelendiği, ertelendiği ya da ihmal edildiği bir dönem yaşanıyor. 

Bu durum da birçok kişinin koronavirüs korkusu nedeniyle teşhis ve tedaviden kaçınması sonucu çok daha ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor. İşte salgın döneminde ötelenen ya da ertelenerek ihmal edilen sağlık sorunları arasında göz hastalıkları önemli bir yer tutuyor. 

Hatta uzmanlara göre, her 4 kişiden birinde salgın döneminde geri dönülemeyecek görme kayıpları yaşanıyor. 

Memorial Hastanesi'nde görevli olan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. 

Sözlerine, "Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen ve etkileri halen devam eden koronavirüs pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirebilmektedir. Bu sorunlardan biri de göz ile ilgili olanlardır. Dikkat çekici olan da mart ayından beri özellikle de göz içi enjeksiyon tedavisi alması gereken hasta grubunun geri dönüşümsüz görme kayıpları yaşadığıdır." diyerek başlayan Özkaya sonrasında da şunları kaydetti: 

"Ortalama dört hastadan birinin ciddi görme kaybı yaşadığı tahmin edilmektedir. Diyabetik makula ödemi, diyabetik retinopati ve sarı nokta hastalarında tedavi gecikmesine bağlı görme problemleri yaşandığı bilinmektedir. Bu nedenle sarı nokta, diyabetik retinopati ile birlikte her türlü göz içi enjeksiyon tedavisi alması gereken tüm hastaların tedavilerini geciktirmeden göz doktorlarına başvurması gerekmektedir"

Her dört kişiden biri görme kaybı yaşıyor

RETİNA YIRTIKLARINA ERKEN MÜDAHALE EDİLMELİ

Prof. Özkaya, bu konuda en büyük sorunlardan birinin retita yırtıkları olduğunun altını çizerer, "Bu sorunlarla birlikte retina yırtıklarında tedavinin en geç bir hafta içinde yapılması önemlidir. Retina yırtıkları kısa sürede onarılmazsa tüm retinaya yayılır ve görme kaybı yaşanır. Eğer erken tedavi olunmazsa bu dekolmana dönüşür, yani retina yerinden ayrılır. Bu durum da kalıcı görme kaybına sebep olur. Retinadaki yırtıklar ışık çakması, aniden görüş azalması, cisimleri büyük veya küçük görme, sinek uçuşmaları gibi belirtilerle kendisini gösterir. Bu belirtileri bilmek ve zamanında göz doktoruna gitmek kalıcı körlük durumunu engeller. Bu süreçte gözde kızarma, ani görüş kaybı, batma, puslanma gibi belirtiler ciddi şikayetlerdir. Çapaklanma bile zamanında tedavi edilmediğinde sorun oluşturabilir." dedi. 

STRES GÖZ SAĞLIĞINI BOZABİLİR

Koronavirüs döneminde en büyük sorunlardan birinin stres olduğunu belirten bunun göz üzerindeki etkilerini anlatan Prof. Özkaya, "Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir. Kolay sinirlenen, sigara içen, bu süreçte aşırı stres yaşayan kişilerde sık görülen sorunlardan birisidir. Yani koronavirüs stresi göz sağlığını bu açıdan da olumsuz etkilemektedir." ifadelerini kullandı.

20- 20- 20 KURALINI MUTLAKA UYGULAYIN

Koronavirüs pandemisi nedeniyle evde çalışma düzenine geçilmesinin de görmede uyum sorunlarını teşvik ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Abdullah Özkaya, "Bunun yanında koronavirüs pandemi sürecinde görmede uyum sorunları yaşanabilmektedir. Pek çok kişi evde bilgisayar başında çalışmakta, öğrenciler telefon ya da tablet ile eğitim görmektedir. Bu da yakın görmede uyum sorunlarını oluşturabilmektedir. 6 metreden yakın cisimlere bakılınca göz merceğinin şeklini değiştirip disk şeklinden küre şekline dönerek kırıcılığını artırmasıyla yakını daha net görmeyi sağlamaya görmede uyum denilebilir. Ancak cep telefonu, tablet gibi cihazlar 6 metreden daha yakın mesafeye bakmayı gerektirmektedir. İnsan gözü ise 6 metreden daha uzağı görecek şekilde programlanmıştır. Dolayısıyla 6 metreden yakına uzun süre bakılınca uyum sorunu yaşanabilmektedir. Bu da astenopi yani göz yorgunluğuna neden olabilmektedir. Bu tür kişilere dinlendirici olarak bilinen uyum gözlükleri verilmelidir. Ayrıca mecburen cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazları uzun süre kullanacak olanların 20 dakikada bir, 20 saniye süresince, 20 feet yani 6 metre ve ötesine bakarak gözlerin dinlendirilmesi gereklidir." diye konuştu.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER MİYOP OLABİLİR

Pandemi döneminin en çok çocuk ve gençler etkilediğini belirten Prof. Dr. Özkaya, "Sürekli online eğitimde olan çocuk ve gençlerde uzağı görememe sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle eğitim alanların özellikle rutin göz kontrollerini koronavirüsten korkmadan güvenli bir şekilde yaptırmaları, hem görme sorunlarını azaltacak hem de eğitimden geri kalmamalarını sağlayacaktır." dedi.

GÜNÜN VİDEOSU

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Saldırı anı kamerada!

Aksaray’da eski eşini pusu kurarak 13 yerinden bıçaklayan Gürsel G.’nin saldırı anı, çevredekiler tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.