Genetiklerin nörodejeneratif hastalıklarda büyük bir rol oynadığı bilinirken, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin de Alzheimer ve Parkinson gibi durumların temelini oluşturan beyindeki belirli bölgelerde nöron kaybına büyük katkıda bulunabileceği belirtiliyor.
Her gün tonlarcası çöpe dökülüyor! Alzheimer'ın çaresi olabilir...
Texas El Paso Üniversitesi (UTEP) araştırmacıları, kahve telvesinden türetilen 'Caffeic-asit Karbon Kuantum Noktaları' (CACQDs) ile çalışmalar yürütmeye başladı. Bu, mikrobiyolojik saldırılardan kaynaklanan alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların temelini oluşturabilen beyin hücrelerini koruma potansiyeline sahip.
Bu faktörler arasında serbest radikallerin aşırı aktivitesi, kanser ve kalp hastalığında da rol oynayan zararlı moleküller, ve amiloid oluşturan protein parçacıklarının birikimi bulunuyor. Bunlar, Alzheimer ilerlemesinin belirgin bir göstergesi olan beyinde plak oluşturabilir.
Araştırmacılar, hücre örneklerinde CACQDs'nin serbest radikalleri uzaklaştırdığını veya etkilerini engellediğini ve amiloid oluşturan proteinlerin birikimini engellediğini buldu. Önemlisi, CACQDs'nin hücrelere herhangi olumsuz bir etkisi olmadığı görüldü.
Caffeic asit, bilinen antioksidan özelliklere sahip bir polifenol bileşiğidir. Aynı zamanda kan-beyin bariyerine nüfuz edebilme yeteneği, hücre korumasını gerektiği yer olan beyne etkili bir şekilde iletebilmesi açısından önemlidir.