Kadına şiddet olaylarında sıklıkla kullanılan ‘elektronik kelepçe’ uygulamasına benzeyen bu sistem nasıl olacak? ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından farkı ne? Vaka sayılarında bir düşüş yaşatır mı? Hukuki açıdan dezavantajları var mı? İşte merak edilenler ve cevapları...
HES kodu gibi zorunlu olacak!
Koronavirüs salgınında artan vaka sayıları sonrası kamu kurumlarına HES kodu olmadan girişler yasaklandı. Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, benzer bir uygulamanın daha hayata geçeceğini açıkladı. Bakan Koca, testi pozitif çıkan ve evde karantinada kalması gerekirken gezen kişiler için ‘elektronik bileklik’ uygulaması getirileceğini açıkladı. Peki bu uygulama nasıl olacak? İşte detaylar...
Hürriyet gazetesinden Fulya Soybaş'ın haberine göre, Bilişim hukukunda uzman avukat Özlem Kurt, elektronik kelepçe uygulamalarının mahkeme kararı ile alındığı ve Adalet Bakanlığı’nca uygulandığını, Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirmeyi planladığı elektronik bileklik uygulamasının ise her ne kadar benzer de olsa aynı uygulama olmadığını belirtiyor.
Yani yasal mevzuat açısından pozitif bir hastaya bu bilekliklerin takılmasının önünde bir engel yok. Avukat Kurt, “Ama” diyerek parantez açıyor:
“Bu bahsedilen uygulama bizim nesnelerin interneti dediğimiz, farklı araçların internet üzerinden birbirlerine veri ve bilgi akışı sağlıyor olması durumudur. Bilgi akışı bir cihazdan bir cihaza olabileceği gibi bir cihazdan bir merkeze olabilir.