Tuşlu telefonlardan önceyse hepinizin hatırladığı gibi çevirmeli telefonlar vardı. Çevirmeli telefonlarda ilk sırada 1, son sıradaysa 9 rakamı yer alıyordu. Amerika’nın en büyük telefon operatörlerinden AT&T’nin eski çalışanlarından Bob Ford, sıralamanın bu şekilde yapılmasını, arama hatalarını en aza indirmek olarak açıklamıştı.
Hesap makinelerinde rakamlar neden ters?
Eski tuşlu telefonlarda ya da akıllı telefonlarda kullanılan sayı sıralamasıyla hesap makinelerindeki sayıların sıralamasının farklı olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir. Telefonlarda 1 rakamı sol üstte yer alırken, hesap makinelerinde 7 rakamı sol üstte yer alıyor. Peki, hesap makineleriyle telefonlardaki tuş sıralaması neden farklı?
David Feldman, ilk olarak 1987 yılında yayınlanan “Why do clocks run clockwise?” ya da Türkçe ismiyle “Saatler neden saat yönünde döner?” kitabında, tuşların neden farklı yerleştirildiğine dair kimi detaylara değinmişti. David Feldman’ın kitabında yer alan bölümün özetiyse aşağıdaki gibiydi.
Daha yavaş kullanım...
Hesap makineleri ve telefonlar arasındaki farklılıklar, telefonların yaygınlaştığı ilk günlerde fark edilmişti. Sonrasındaysa, insanların hesap makinelerini kullanmaya alışmış olmaları sebebiyle telefonları hızlıca çevirebilecekleri, operatörlerin ise bu kadar hızlı çevrilen bir numarayı iletecek kadar hızlı sinyaller alamamaları, değişimin sebebi olarak düşünülmüştü. Yani tuşların yeri değiştirilirse insanlar yavaşlayacak ve sinyaller operatöre olması gerektiği hızda ulaşacaktı. Fakat düşünülen bu teori yanlıştı!
Hem tuşlu telefonlar hem de hesap makineleri 1960’lı yılların sonlarında halkın kullanımına açıldı. Hesap makineleri çok uzun süredir küçük rakam altta olacak şekilde tasarlanmışlardı. Telefonlardaysa en küçük rakamlar en üstte yer alıyordu. Bu farklılığa rağmen her iki tasarım da ilk prototiplerden alınmaydı.