Heyet raporu birçok kurum tarafından ilgililerden istenen sağlık durumunu gösterir geniş çaplı rapordur. Heyet raporu ancak tam teşekkürlü hastanelerden ya da sağlık kurulu olan kuruluşlardan alınabilir. Sağlık raporu olarak da bilinen heyet raporları en az 3 uzman doktor tarafından imzalanmalı ve raporda hastanenin başhekimi ya da başhekim vekilinin imzası bulunması zorunludur.
Heyet Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
Heyet raporu kişinin sağlık durumunu geniş çağlı gösteren rapordur. Peki, heyet raporu nasıl alınır, şartları nelerdir? Heyet raporu veren kurumlar hangileridir? Konu hakkında detaylara bakabilirsiniz.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Heyet raporu devlet hastanelerinden ya da sağlık kurulu olan özel hastanelerden alınabilir. Rapor alabilmek için önceden randevu alınmalıdır. Heyet kurulu belli günlerde toplandığından randevu alırken heyet raporu alınma amacı olduğu belirtilmeli ve o güne uygun hareket edilmelidir.
Devlet hastanelerinden heyet raporu alabilmek için öncelikle telefonla 182 numaralı çağrı merkezi aranarak heyet raporu alınmak istendiği ve bulunulan il, ilçe belirtilir randevu oluşturulur.
Ayrıca akıllı telefonlardan, bilgisayardan internet aracılığıyla e-nabız uygulamasına ya da mhrs.com uygulamasına giriş yapılarak randevu alınır.
Heyet Raporu Hangi Durumlarda Alınır?
Heyet raporu işe girişlerde, tüm spor dallarında, çalışma hayatı sürerken rutin kontrollerde istenilebildiği gibi engel durumunu kanıtlamak ve özürlü raporu alabilmek için kullanılır. 10 günden fazla verilemeyen tek hekim istirahat raporunun yeterli olmadığı durumlarda 10 günden fazla istirahat edebilmek amaçlı heyet raporu alınabilir.
Engelli raporu engelli maaşı ya da bakıcı maaşına başvurmak için alınırken vergi indirimlerinden yararlanmak ve iş başvurularında engelli kadrolarında başvurabilmek için istenilebilir. Rapor istenilen engel eğer geçici ise belli süreli olarak verilir raporda engel bitiş süresi belirtilir. Rapor bitiş süresinde engel devam ediyorsa tüm prosedür tekrarlanarak yeniden rapor çıkartılması gerekir. İyileşemeyecek raporlarda bitiş süresi belirtilmez bunlar süresiz raporlardır.
Heyet Raporu Kurumlar Hangileridir?
Heyet raporu veren kurumlar şunlardır:
· Devlet hastaneleri
· Üniversite hastaneleri
· Tam teşekküllü olarak belirtilen özel hastaneler
Askerlik, polislik ve bazı özel kadrolarda devlet kurumları dışındaki özel hastanelerden heyet raporu kabul edilmeyebiliyor. Özel hastanelerin bazıları da çalışanlarının sadece kendi hastanelerinden aldıkları heyet raporlarını kabul ediyor.