Hicri takvimde hangi aydayız? Hicri takvim ay yılı esasına göre hangi yıldayız? Diyanet Takvimi...
Hicri takvim, 12 kameri aydan oluşan bir takvimdir. Ay yılı esasına göre işleyen ve Hz. Muhammed'in Hicretini başlangıç kabul eden Hicri takvime göre hangi aydayız?
Hicri takvime göre hangi ay ve yıldayız sorusu, günün en çok konuşulan konularından biriydi. Ay'ın Dünya çevresinde dönmesini esas alan Hicri takvime 12 aydan oluşur. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hicri takvimde dini günlerin Miladi takvimde hangi ay ve günlere denk geldiği açıklanıyor.
HİCRİ TAKVİME GÖRE HANGİ AYDAYIZ?
Hicrî takvim, Ömer'in halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639'da, toplanan bir meclis tarafından Ali'nin önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Bundan önce yıllar rakamla değil o yıl gerçekleşen önemli olayların isimleriyle anılmakta idi. Örneğin: Fil senesi, Fil senesinden iki sonraki sene, Kabe'nin tamirinin yapıldığı tamir senesi, sel senesi gibi.
Hicri takvim, Hicrî Şemsî takvim ve Hicri Kameri takvim olmak üzere ikiye ayrılır.
"Haram ayları" yani hürmet ayları, İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan ay adlarına göre savaşmanın yasak kabul edildiği Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb aylarıdır. Müslümanlar ayların isimleri için İslam öncesi dönemde kullanılan isimleri kullanmaya devam etmişlerdir. Bunlardan ilk 3'ü ardışık, Recep ise ayrı bir ay idi.
İslam öncesi dönemde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı. Bu aylarda panayırlar kurulur, uzak yakın bölgelerden hacılar büyük bir güvenlik içerisinde bu panayırlara gelir ve tüccar malını hacılara satar, şiir yarışmaları yapılırdı. Eğer bu barış aylarında savaş olursa, yasak çiğnendiği için "Ficâr savaşları" denirdi.
DİYANET TAKVİMİ