Himalaya tuzu Antalya'da mı üretiliyor?

Himalaya tuzu olarak bilinen ve yemeklerde aroma katması için kullanılan tuz sosyal medyada tartışma konusu oldu. Sosyal medya fenomeni ve oyun yayıncısı "Jahrein" ekonomist Özgür Demirtaş'a verdiği yanıtta "Himalaya" tuzunun Antalya'da üretildiğini belirtmek isterim" dedi.

Bir tür kaya tuzu olan ve "Himalaya tuzu" olarak bilinen tuz türü sosyal medyada yeniden tartışma konusu oldu. Diğer tuzlara oranla daha fazla sodyum ve klorür içermesinden ötürü sofralarda az kullanılması gereken tuzun, Antalya'da mı üretildiği sorusu ortaya çıktı.

Ekonomist Özgür Demirtaş, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda Reuters ajansının bir videosu ile birlikte "Envai çeşit tuz var (Sofra tuzu, Deniz tuzu, Himalaya tuzu, Kaya tuzu, Bambu içinde pişirilen tuz, pembe tuz vs vs). Ama aralarında çok farkın olmadığını okumuştum. Bir pazarlama taktiği sanırım" ifadelerini kullandı.

Ünlü oyun yayıncısı ve 2023 seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı olacağını açıklayan Ahmet Sonuç (Herkesin bildiği adıyla Jahrein) ise Demirtaş'ın paylaşımına "Türkiye'de en çok satan "Himalaya" tuzunun Antalya'da üretildiğini belirtmek isterim" şeklinde yanıt verdi.

HİMALAYA TUZU ANTALYA'DA MI ÜRETİLİYOR?

Türkiye'de Himalaya tuzunun nerede üretildiği ile ilgili haberler tarandığında ise Anadolu Ajansı'nın 2018 yılında servis ettiği bir haber görüldü. Haberde, Kırıkkale'de üretilen tuzların İngiltere Premier Lig'in dev ekiplerinden Arsenal'e ihraç edildiği görüldü. Haberde özetle şu ifadeler yer aldı:

"Delice ilçesinde Türkiye'nin en büyük doğal kaynak suyu tuzlasında, 10 milyon liralık yatırımla kurulan tuz işleme tesisi, yaklaşık 8 ay önce faaliyete geçti. Tamamen doğal yollarla elde edilen ve mineral zenginliğiyle öne çıkan tuz, kısa sürede çok sayıda ülkeden talep gördü.

Himalaya tuzu Antalya'da mı üretiliyor?

Tesiste, dağlık bölgeden çıkan doğal kaynak suyundan tuz elde ediliyor. Sera tipi havuzlarda suyun güneş ışınlarıyla buharlaştırılması sonucu ortaya çıkan tuz, hijyenik koşullarda herhangi bir kimyasal işleme maruz kalmadan doğal yollarla üretilip satışa sunuluyor.

Bu özellikleriyle ABD, Güney Kore, Rusya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmeye başlanan tuz, özellikle magnezyum oranının yüksekliği, kimyasal işleme maruz kalmaması ve ödemi önlemesi nedeniyle dünyaca ünlü futbol takımlarının da ilgisini çekti."

HİMALAYA TUZU NEDİR?

Himalaya tuzu da aslında bir tür kaya tuzudur. Pakistan'ın Karakurum bölgesinde çıkıyor. Rengi içinde barındırdığı demir oksitten dolayı pembedir. Rafine olmamış Himalaya tuzunda yüzde 85 kadar sodyum klorür, yüzde 15 kadar mineral, element ve diğer katkı maddeleri bulunuyor. Pembe ya da turuncu tuz olarak bilinen bu tuz pek çok yemekte aroma veya tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Himalaya tuzu yemeklerde diğer tuzlardan az kullanılmalıdır. Çünkü içerisinde diğer tuzlara oranla daha fazla sodyum ve klor içerir.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.