Hindistan, giderek ısınan Çin sınırına 50.000 asker daha gönderdi!
4 Hint yetkilinin ABD merkezli bir yayın kuruluşuna yaptıkları açıklamalar endişe verici. İki büyük nükleer güç olan Hindistan ve Çin, sınırlarına yığınak yapıyorlar. Son aylarda Hindistan, Çin sınırına 50.000 asker daha göndererek bölgedeki toplam unsur sayısını 450.000'e çıkartmış durumda.
ABD merkezli ve ekonomi odaklı haber kuruluşu Bloomberg'de öncelikle Asya'yı olmak üzere tün dünyadaki gözleri Himalayalar'a çevirecek bir haber yayımlandı.
Bloomberg'ün 4 Hint yetkiliye dayandırdığı haberinde, zaten gergin ve son derece silahlandırılmış durumda olan Himalaya dağlarında 3 büyük ve nükleer güç olan Hindistan ve Çin'in savaşın eşiğinde olduklarının sinyallerini veriyor.
HİNDİSTAN TÜM KUZEY SINIRINA YIĞINAK YAPIYOR
Hintli yetkililerin ABD merkezli medya kuruluşuna yaptıkları açıklamalarına göre Hindistan, geçtiğimiz aylarda ülkenin kuzeybatısındaki Cammu Keşmir ve Ladak Birlik Toprağı'ndaki 3 bölgeye en az 50 bin asker gönderdi.
Yetkililer, askerlerin yanı sıra bölgeye ağır silahların ve savaş uçaklarından oluşan filoların da gönderildiğini de sözlerine ekledi.
KAVGANIN SEBEBİ NEDİR?
Pekin yönetimi, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakların Çin'e ait olduğunu savunuyor.
Yeni Delhi yönetimi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.
SINIRDA 450.000 HİNT ASKERİ VAR
Söz konusu yetkililerden ikisi, Hindistan'ın halihazırda Çin sınırında yaklaşık 200 bini asker olmak üzere aralarında paramiliter güçlerin de olduğu 450 binden fazla askeri unsuru bulunduğunu söyledi.
HİMALAYALAR PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI
Yetkililer, herhangi bir yanlış hesaplamanın ülkeler arasında çatışma çıkmasına yol açabileceği uyarısında bulunurken Hint ordusu henüz konuyla resmi açıklama yapmadı.
BÖLGE UZUN SÜREDİR ISINMAYA DEVAM EDİYOR
Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 Çin askerinin öldüğünü açıklamıştı.
İki ülke arasındaki gerilim, bu olayın ardından daha da tırmanmış ve iki nükleer gücün birliklerinin sınırda teyakkuz haline geçmesiyle, Hindistan Ladakh'a karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise Doğu Ladakh'a obüs ve tank konuşlandırmıştı.
Yaşanan bu gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin ikisinde de sarf edilen 'savaş' söylemleri ile daha da yükselmişti.