Hindistan'ın dev ihalesini Türk tersaneleri kazandı
Hindistan donanması savaş gemilerine destek amacıyla tanker ihalesine çıkmıştı. 45 tonluk 5 filo destek tankerini kapsayan işbirliği ihalesini Türkiye'de askeri gemi üreten bir grup tersanenin kurduğu TAIS kazandı. TAIS'in kazandığı ihalenin bedeli 2,3 milyar dolar.
Ürettiği deniz platformlarıyla Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katan Türk tersaneleri, tasarım ve üretim konusunda geldikleri seviyeyle uluslararası alanda da kendilerini göstermeye başladı.
Alınan bilgiye göre, askeri gemi üreten bir grup özel tersanenin kurduğu TAIS, Hindistan donanması için yapılacak 45 bin tonluk 5 filo destek tankeri üretimini kapsayan iş birliği ihalesinde tercih edildi.
SAHA İstanbul üyesi TAIS, proje kapsamında yerel bir tersaneyle birlikte gemilerin üretimini Hindistan'da yapacak.
TAIS, projede tersanenin modernizasyonu, gemilerin tasarımı, mühendislik hizmetleri, üretimin planlanması ve yönetilmesi, gemi inşa malzemeleri şartnamelerinin hazırlanması, ana malzemelerin sağlanması görevlerini yapacak.
Kazanılan ihalenin kontratına ise pilot tersane olarak TAIS kurucu ortaklarından Anadolu Deniz İnşaat Kızakları imza atacak.
Toplam değeri 2,3 milyar dolar olan ihale için 8 yıllık bir süreç planlanıyor. Proje bedeli, TAIS ve yerel tersane arasında üstlenen görevler oranında paylaşılacak.
BÜYÜK GLOBAL RAKİPLERE KARŞI BAŞARI
İhale görüşmelerine katılan TAIS Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Üst Yöneticisi Süalp Ürkmez ve TAIS Genel Müdürü Doğan Beşcan büyük başarıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TAIS Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın yönetiminde olduğu Sedef Tersanesi'nde Türkiye'nin helikopter ve uçak gemisi TCG Anadolu'nun, Yönetim Kurulu Başkanvekili Demir Koloğlu'nun Üst Yöneticisi olduğu Sefine Tersanesi'nde ise Türkiye'nin Denizde İkmal ve Destek Gemisi'nin (DİMDEG) üretimini sürdüklerini söyleyen Ürkmez, Anadolu Tersanesi'nde TCG Bayraktar, TCG Sancaktar ve 8 çıkarma gemisinin Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edildiğini ifade etti. Ürkmez, yine Anadolu Tersanesi'nde Katar Deniz Kuvvetleri için 2 eğitim gemisi üretiminin devam ettiğinin altını çizdi.
Bu sorumlulukların yanında özellikle yurt dışı pazarlara yönelik yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Süalp Ürkmez, Hindistan özelinde bu çabaların meyvesini verdiğini ifade etti. Ürkmez, "Dünyanın en zor pazarlarından birinde, en büyük global rakiplere karşı, tasarım yeteneklerimiz, teknik yeterliliğimiz, kararlılık ve cesaretimizle bu ihaleyi kazandık. Türk özel sektörünün neler yapabileceğini tüm dünyaya kanıtlamış olduk." diye konuştu.
TÜRK YAN SANAYİSİNDE DE KAPI AÇILACAK
Doğan Beşcan da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının askeri gemi inşa alanında uluslararası bir marka yaratma vizyonu doğrultusunda kurulan TAIS'in ilk önemli projesine başlamasının gururunu yaşadıklarını vurguladı.
Yabancı ortaklarının sorumlulukları arasında yer alan diğer ikmal konularında Türkiye'de uzun yıllardır çalıştıkları başarılı yan sanayi şirketleri ve SAHA İstanbul üyelerinin projede yer almalarını koordine edeceklerini vurgulayan Beşcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çok önemli projenin, Türk gemi inşa ve savunma sanayilerinin geleceği için başarılı bir referans proje olması amacıyla tüm ekiplerimizle inançla çalışmaya devam edeceğiz. Bu başarıdan aldığımız güçle başka ülkelerde takip ettiğimiz projelerde de benzer sonuçlar almak için tasarım, mühendislik ve iş geliştirme ekiplerimizle devletimizin verdiği ihracat hedefleri doğrultusunda, tutkuyla çalışacağız. Ülkemize hayırlı olsun."
TÜRK TERSANELERİ TABLOYU DEĞİŞTİRDİ
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise Türk savunma sanayisinin son dönemde yapılan çalışmalarla belli bir olgunluk seviyesine ulaştığını vurguladı.
Ortaya konulan yerli ve milli platform ve alt sistemlerle yurt dışı bağımlılığın önemli oranda azaldığına dikkat çeken Bayraktar, yakalanan başarıların geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği için Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi olarak ihracata dönük faaliyetleri öncelikli gündem maddeleri arasında aldıklarını söyledi.
Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayisinde ihracatçı ülkeler konumuna gelmesi için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirterek, kümelenme olarak da bu anlamda üyelerine destek verdiklerinin altını çizdi.
Son olarak kümelenme üyesi TAIS'in Hindistan'da önemli bir başarıya imza attığının altını çizen Bayraktar, şunları söyledi:
"Bundan 20 yıl önce yerli tersanelerimiz yabancı ana ortak olmaksızın savunma sanayisinde iş alamıyordu ancak ülkemizde gerçekleşen milli ve özgün üretim modeliyle tersanelerimiz hem ana yüklenici olarak sorumluluk üstlenmeye hem de mühendislik hizmetlerini ihraç eder hale geldi. Bu, sektörümüz ve ülkemiz adına gurur kaynağı."