31 Mayıs ile biten haftada, yabancı yatırımcıların hisse senedi portföyü 528 milyon dolar azalmış. Son 3 haftada yabancı yaklaşık 800 milyon dolar hisse senedi portföyünde azaltıma giderken, öte yandan, yine son 3 haftada 'ateşli' bir şekilde 5,7 milyar dolar büyüklüğünde devlet tahvili alımı yapan yabancı yatırımcı, geçen hafta adeta frene basarak sadece 94 milyon dolar alım yaptı.
Hisse senedinde yabancı satıcılı pozisyona geçti
Hafta başı ani bir şekilde yurtdışı kaynaklı kesintiye uğrayan risk iştahının gölgesinde 32,60 seviyelerini test eden USDTRY kuru, 2 günlük aranın ardından yeniden 'çakılı defans' oynadığı 32,20 seviyesinin diplerine kadar geriledi. Hisse senedi cephesinde ise 'tatsız' hava korunmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ve borsalarında yaşanan limoni havanın yardımı kadar, TCMB'nin dün açıkladığı menkul kıymet istatistiklerinin de önemli ipuçları veriyor. İşte detaylar...
MERKEZ DOLARA MÜDAHALE ETMİYOR ÇÜNKÜ VATANDAŞ DOLAR SATIYOR
TCMB'nin analitik bilançosuna göre 5 Haziran Çarşamba günü swap ve kamu dövizleri hâriç net yabancı para pozisyonu 0,7 milyar dolar artış kaydederek eksi 2,2 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti. Bu veriler bize TCMB'nin Salı ve Çarşamba günü yaşanan kur yükselişine karşı herhangi bir müdahalede bulunmadığını gösterdi. Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin döviz bozumu ve TL tercihi 31 Mayıs ile biten haftada da devam etmiş. Parite etkisinden arındırılmamış seriye göre gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 1,2 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 2,1 milyar dolar azaldı.
TL SEVDASI ARTTI
Mart sonuna göre, yurtiçi yerleşiklerin TL sevdası kuvvetlenerek arttı bu da piyasaları olumlu etkiledi. Toplam stok miktarı son 10 haftada 18,4 milyar dolar azalışla 167,4 milyar dolar seviyesine geriledi. Öte yandan bir nevi yabancı para enstrümanı olan KKM'nin de geçen hafta ~ 37 milyar TL azaldı. Bu sonuçlarla birlikte, DTH ve KKM'nin toplam mevduat içindeki payı %51,73 seviyesine kadar gerileyerek son 4 yılın en iyi seviyesine geriledi.