Hizbullah'ın bir örümcek ağı gibi yayılan yer altı dünyası! İşte Lübnan'daki tüneller haritası...

Hizbullah, 80'lerden beri Lübnan'ın altında bir tüneller diyarı oluşturuyor. Bir örümcek ağı gibi yayılan bu yer altı yapıları, Gazze'dekinden çok önce başlatıldı ve geliştirildi. Mevcut istihbarat, güney Lübnan'da derin ve çok yönlü geniş bir tünel ağı olduğunu gösteriyor.

İsrail'in kuzey sınırındaki güvenlik zorluklarına odaklanan Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde araştırmacılar, Lübnan'ın yeraltı dünyasını araştırmak için uzun yıllar harcadılar. Alma'nın Araştırma Departmanı müdürü ve onlarca yıl IDF istihbarat birimlerinde görev yapan Tal Beeri, önemli açık kaynaklı istihbarata dayalı materyalde bu yeraltı ağını ifşa etti.

Birkaç yıl önce Beeri, internette Güney Lübnan'daki "Tüneller Ülkesi" adını verdiği yeri kapsayan bir "çokgen haritası" bulmayı başardı. 2021 tarihli makalesinde "Harita, bilinmeyen bir tarafça, 36 coğrafi bölgeyi, kasabayı ve köyü gösteren çokgenlerle (dairelerle) işaretlenmiştir" diye yazdı.

Hizbullah'ın bir örümcek ağı gibi yayılan yer altı dünyası! İşte Lübnan'daki tüneller haritası...

YÜZLERCE KİLOMETREYE ULAŞIYOR

"Bizim değerlendirmemize göre, bu poligonlar Hizbullah'ın Lübnan'a İsrail işgaline karşı 'savunma' planının bir parçası olarak sahneleme merkezlerini işaret ediyor. Her yerel sahneleme merkezi ('savunma'), yerel yeraltı tünellerinden oluşan bir ağa sahip.

Tüm bu merkezler arasında, (onlarla) bağlantılı bölgesel tünellerden oluşan bir altyapı inşa edildi." Beeri, Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki tünel ağının toplam uzunluğunun yüzlerce kilometreye ulaştığını değerlendirdi.

Hizbullah'ın bir örümcek ağı gibi yayılan yer altı dünyası! İşte Lübnan'daki tüneller haritası... ile ilgili etiketler Lübnan Hizbullah İsrail Filistin Gazze Hamas İzzeddin el Kassam Tugayları Savaş soykırım
GÜNÜN VİDEOSU

Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlamadan sağ çıkan işçi dehşet anlarını anlattı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan OBA Makarna'nın fabrikasında dün patlama yaşanmış, olayda 1 işçi ölürken 30 işçi de yaralanmıştı. Faciadan yaralı kurtulmayı başaran işçilerden Ahmet Dedecan dehşet anlarını anlattı.