Hizmet tespit davası, işçilerin işverenler tarafından sigortasız olarak çalıştırılmasının tespit edilmesi adına açılmaktadır. İşveren ve sosyal güvenli kurumuna açılan bu dava, işçilerin sigortalı olarak çalıştırılma hakkının geri kazanılması ve kaybedilen bu hak için gerekli cezai yaptırımların gerçekleştirilmesi adına açılmaktadır. Hizmet tespit davasının süresi genel olarak bir yıl ile iki yıl arasında değişmektedir. Bu dava süreçleri, iş mahkemelerinde sürekli değişkenlik gösteren kararlara göre farklı sürelere de sahip olabilmektedir. Davaların açılması ve sonuçlanmasının ardından davada istinaf ya da yargıtay aşamalarına gidilmektedir. Tüm süreçler şartların istenildiği gibi ilerlemesi durumunda altı ay sürebileceği gibi iki yıl gibi uzun bir süreçte de tamamlanabilmektedir.
Hizmet Tespit Davası Ne Kadar Sürer?
Hizmet tespit davası nedir, ne kadar sürer? Hizmet tespit davasında ispat nasıl gerçekleştirilir? Konu hakkında merak edilenlere buradan bakabilirsiniz…
Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır?
Hizmet tespit davasının açılması için belirlenmiş olan bir süre bulunmaktadır. Aynı zamanda, bu davanın açılabilmesi için bazı koşullara da uyulması gerekmektedir. Bu koşullar da kanuni olarak, 5510 sayılı sosyal sigortalar ve GSS Kanununun 86. maddesini 9. fıkrasına göre belirlenmiştir. Hizmet tespit davasının açılması için gerekli olan şartlar şu şekilde sıralanabilir;
· İşçinin çalıştığı işyeri, kanuni yükümlülükleri sağlamalıdır.
· Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından davaya konu olacak olan durum daha önce tespit edilmiş olmamalıdır.
· İşçiler, hizmet tespit davasını hizmetin bittiği yıldan itibaren beş yıl içerisinde açmalıdır. Beş yıldan sonra hizmet tespit davası açılamamaktadır.
Hizmet Tespit Davasında İspat Nasıl Gerçekleştirilir?
Hizmet tespit davasında işçilerin çalışması, işçi tarafından sunulacak deliller ve tanıklar ile ispatlanabilmektedir. Bunun için yazılı dilekçeler, davayı açan işçiler ile aynı iş yerinde çalışan kişilerin tanıklıkları ya da çalışılan iş yerine yakın başka bir iş yerinde çalışan kişilerin tanıklarına başvurulmaktadır. Hizmet tespit davasında ispatlar, somut ve inandırıcı unsurlara dayanmalıdır. Sigortasız olarak çalıştırılan işçiler için resmi yazışmalara ya da işyeri ile ilgili yazılı belgelerin olma durumunun düşük olmasından dolayı mahkemeler, tanıkların dinlenmesi yoluna gitmektedir. Bu aşamada, tanıkların verecekleri ifadelerin tutarlı ve doğru olması büyük bir önem taşımaktadır. Bu aşamada, şirketlerdeki güvenlik personelleri, yemekhane personelleri, servis şoförleri ya da davacının mesai arkadaşlarının tanıklıkları büyük bir öneme sahiptir.
Hizmet Tespit Davası Ücreti Ne Kadar?
Hizmet tespit davlarında fiyatlar, bu fiyatları belirleyen unsurlara göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak belirli bir ortalamaya sahip olan bu davalarda, ücretlerin belirlenmesi bilirkişilerin talepleri doğrultusunda netlik kazanmaktadır. Hizmet tespit davaları için geçerli olan ücretler, bu davalarda birlikte çalışılacak avukatlar tarafından net bir şekilde bildirilmektedir. Hizmet tespit davasının ücretlerini oluşturan kalemler şu şekilde sıralanmaktadır;
· Başvurma harcı,
· Peşin harcı,
· Gider avansı,
· Bilirkişi ücreti,
· Tanık ücreti