Hollanda'nın çirkin açıklamasına Türkeş'ten sert tepki!
Hollanda kabinesi, 15 Temmuz'un yıldönümünde Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in ülkeyi ziyaret etmesinin hoş karşılanmayacağını açıkladı. Bu çirkin açıklamaya tepki gösteren Türkeş "Ziyaretime gösterilen tepki vatandaşlarımızın demokratik haklarına müdahaledir. Faaliyet yapma özgürlüğüne karşı müdahale niteliğindedir." dedi.
Hollanda kabinesi, 15 Temmuz'un yıldönümünde Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in ülkeyi ziyaret etmesinin hoş karşılanmayacağını açıkladı.
Reuters haber ajansının son dakika koduyla geçtiği habere göre, resmi açıklamada mevcut koşullar altında Türkeş veya diğer Türk hükümet üyelerinin ülkeye gelmesinin istenmediği belirtildi.
TÜRKEŞ'TEN HOLLANDA'YA TEPKİ
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü etkinliğine katılmak üzere Hollanda'ya öngörülen ziyaretiyle ilgili Hollanda makamlarının verdiği tepkiye yönelik yazılı açıklama yaptı.
Açıklamasında, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla yurt dışında yaşayan vatandaşlardan, Hollanda'nın Apeldoorn şehrinde bulunan Orpheus Kongre Merkezi’nde düzenlenecek toplantıya davet aldıklarını belirten Türkeş, "Organizasyonu yapan kuruluş, anılan etkinlik için salonu kiralarken Türkiye'den katılım olacağını belirtip, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına şahsımın katılacağını resmi makamlara bildirerek 5 Temmuz 2017 tarihinde salonun kiralama kontratını yapmıştır. 15 Temmuz hain darbe girişiminin 1. yıl dönümünde, yaşananları anlatmak ve yurt dışında çalışıp kalbi ülkesi için atan vatandaşlarımızla bu vesile ile buluşup sohbet etmek maksadıyla bu toplantıyı kabul etmiştik." ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Türkeş, açıklamasında şunları kaydetti:
"Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan bu açıklama, orada yaşayan ve oranın ekonomisine katkı sağlayan insanlarımızın demokratik haklarına ve hür iradeleriyle faaliyet yapma özgürlüğüne karşı bir müdahale niteliğindedir. 2. Cihan Savaşı sonrasında yakılıp yıkılan ve en önemlisi iş gücü kaybına uğrayan Avrupa’nın kalkınması, ekonomisini düzeltmesi ve tekrar ayakları üzerinde durabilmesi için 1960’lardan itibaren oraya giden ve bulundukları ülkeye hizmet etmek, ekonomisine katkı sağlamak dışında hiçbir yasadışı faaliyette bulunmayan vatandaşlarımızın özgürlüklerine yönelik bu kararı kınıyorum. Biz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla bundan sonraki her şartta ve her olası fırsatta temas etmeye ve kucaklaşmaya devam edeceğiz."
MART AYINDA BÜYÜK KRİZ YAŞANDI
Türkiye ve Hollanda arasında geçen yıl Mart ayında büyük bir kriz çıkmıştı. Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ülkeyi ziyaretine izin vermemesi günler süren gerilimi ateşlemiş, Hollanda'daki Türkler sokağa dökülmüştü.