Hrant Dink'in son isteği hayata geçiriliyor
Genel Yayın Yönetmeni ve kurucusu olduğu Agos gazetesi yakınında FETÖ suikastına kurban giden gazeteci Hrant Dink'in öldürülmeden önceki son isteği hayata geçirilecek. Dink'in çocukluğunda elleriyle inşa ettiği ve büyük aşkı Rakel Dink ile tanıştığı Tuzla’daki Ermeni Yetimhanesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi harekete geçti. Dink'in ölüm yıl dönümünde yapılan imar değişikliğiyle, Ermeni Yetimhanesi için sosyal ve kültürel tesislere izin verildi.
19 Ocak 2007 tarihinde Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesi yakınında silahlı saldırıda öldürülen Hrant Dink, dün ölüm yıl dönümünde yurdun her yanında anıldı.
FETÖ kumpasına kurban giden Hrant Dink'in cinayetinin tetikçisi ve sözde azmettiricisi hapiste olsa da davalar halen sürüyor.
YETİMHANEYİ KURTARMAK İSTİYORDU
Hrant Dink kalplerde yaşamayı sürdürürken, ölüm yıl dönümünde güzel bir haber geldi. Dink'in hayali olan ve yıllarca yapmak için uğraştığı, eşi Rakel Dink ile de tanışmasına vesile olan Tuzla'daki Ermeni Yetimhanesi’nin (Kamp Armen) yeniden hayata geçirilmesi için büyük bir adım atıldı.
Hrant Dink çocukken inşaatında bile çalıştığı ve tapusuna el konulan Ermeni Yetimhanesi'nin hiç olmazsa müze olmasını istiyordu.
BİNALAR YIKILDI, AĞAÇLAR KESİLDİ
Tapulara el konulması ile ilgili davalar yıllarca sürdü. Hrant Dink ise hayalini kurduğu Ermeni Yetimhanesi’yle ilgili mahkeme kararını göremeden suikasta kurban gitti.
Ancak Dink'in hayalini gerçekleştirmek isteyen bir grup genç 2015 yılından itibaren yetimhanenin yıkılmaması için nöbete başladı. Bu nöbetler bir sonuç vermedi yetimhanedeki binalar yıkıldı, çevredeki ağaçlar kesildi.
Yine aynı yıl, çok önemli bir gelişme yaşandı. Yetimhanenin tapusu bağış yoluyla kilise vakfına geçti. Vakıf, arazinin imar planını değiştirmek için başvuruda bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 yılında parseldeki ‘idari tesis’ şerhini kaldırarak ‘sosyal kültürel tesis alanı’ ilan etti. İBB Meclisi, 14 Ocak 2021 tarihli kararla parselin imar planını oybirliğiyle değiştirip, ‘Sosyal kültürel tesis’ alanından ‘Özel sosyal kültürel tesis’ alanına aldı. Böylelikle vakfın hayata geçirmek istediği projenin önü açıldı. Bu değişiklikle, halk eğitim merkezi, sosyal yardım birimleri, yurt, huzurevi, güçsüzler evi gibi tesisler yapılabilecek.
‘HERHANGİ BİR ENGEL KALMADI'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB meclisinden oybirliği ile çıkan karar doğrultusunda Tuzla Ermeni Yetimhanesi’nin alanıyla ilgili plan değişikliğinin kabul edildiğini söyledi.
Böylece kurulacak Kamp Armen Gençlik Merkezi’nin önünde herhangi bir engel kalmadığını sözlerine ekledi.