Hurda araç teşvikine talep var, en son 15 bin TL verilmişti!
2019 yılında eski aracını hurdaya ayıran vatandaşlara ödenmiş olan 15 bin TL’ye kadar teşvik paketi yeniden gündeme geldi. Özellikle 15 yaş üstü araçlar için teşvik talebinde bulunuldu. İşte detaylar…
Otomobil piyasasında her geçen gün artan pahalılık, sürücülerin yaşça büyük olan otomobillerin ikinci ellerine yönelmesine neden oldu. Yapılan son araştırmaya göre, aralık ayında 21 yaş ve üstü araçlara olan talep, otomobil alanlar içerisinde yüzde 20’ye kadar ulaştı. Bu durum, dışarıdan bakıldığında sorun gibi gözükmese de trafiğin sağlığını artırmak ve riskini azaltmak için son derece önemli. Buna dikkat çeken ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) oldu.
Trafikte her geçen gün daha da artan yaşlı araçların trafikten temizlenmesi için son teşvik 2019 yılında verilmişti. Araçlarını hurdaya ayıran vatandaşlara devlet tarafından 15 bin TL’ye varan teşvik primi ödenmişti. Bu teşvikin bir kez daha gelmesi gerektiğine dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çeşitli önerilerde bulundu.
“TÜRKİYE EN ÇOK HURDA İTHAL EDEN ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR”
Vatandaşların görüntü ve çevre kirliliği oluşturmasının yanı sıra insan sağlığını tehdit eden araçlarını teşvikle, lisanslı geri dönüşüm tesislerine bırakarak ekonomiye yeniden kazandırması için bir çalışma yapılmasının son derece önemli olduğunu açıklayan Başkan Palandöken, teşvik için birtakım imtiyazların tanınabileceğini belirtti. Bu konunun aynı zamanda ithal hurdayı da doğurduğuna dikkat çeken Palandöken, açıklamasında şu ifadeler yer verdi:
“Döviz kurlarındaki artış nedeniyle sıfır araçların fiyatları yükselirken vergisiz fiyatı artan aracın ÖTV matrahı da yükseldiği için araç fiyatları iki kattan fazla attı. Bu durum vatandaşlarımızı ikinci el ve yaşlı araç kullanmaya iterken trafikte yaşanacak olası riskleri artırıyor. Çünkü yaşlı araçlar trafik kazalarının artmasına, maddi hasarlara, akaryakıt sarfiyatının yükselmesine ve gereksiz parça ithalatına neden olarak milli servetin kaybına da yol açıyor. Ayrıca yaşlı araçların hurdaya çıkmaması Türkiye'nin yurt dışından hurda ithal etmesine sebep oluyor. Türkiye en çok hurda ithal eden ülkelerin başında geliyor. Oysa teşviklerle beraber yaşlı araçlar hurdaya ayrılmalı ve hurda ithalatı azaltılarak döviz çıktısı önlenmeli.”
“HURDA VE ATIL ARAÇLAR İÇİN VATANDAŞLARIMIZA TEŞVİK ŞART”
Teşvik kapsamında, trafik cezalarının silinmesinden çıkarılacak yasanın sürekli yürürlükte kalmasına kadar çok sayıda öneride bulunan Başkan Palandöken, 26 milyon aracın çoğunun 15 yaş ve üzeri olduğunu hatırlatan Palandöken, elektrikli ve hibrit modellerin tüm dünyada popüler olmaya başladığına dikkat çekti. Palandöken, açıklamalarını ise şu ifadeler ile noktaladı:
“Ulaşım sektörü insan yapımı sera gazlarının en büyük üreticisidir. Yaşlı ve hurda araçların gerek kara duman atması gerek egzoz emisyon değerlerinin normalin çok üstünde olması çevremizi tehdit ettiği gibi insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle cadde, sokak ve meydanlarda yer alan hurda ve atıl araçlar için vatandaşlarımıza teşvik şart.”