Hurma fiyatları ne kadar? Medine Hurması, Yaş Hurması, Kudüs Hurması fiyatları 2020

Hurma fiyatları ne kadar? Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan hurmanın 2020 fiyatı merak ediliyor. Oruç açmadan önce tüketilmesi ile bilinen hurmanın bir çok çeşidi bulunuyor. İftar sofralarında yer alması beklenen hurma fiyatları araştırılmaya başlandı. İşte Hurma fiyatları ne kadar? Medine Hurması, Yaş Hurması, Kudüs Hurması fiyatları 2020! Merak edilen detaylar haberimizde...

Hurma fiyatları ne kadar? Oruç açmadan önce tüketilmesi ile bilinen hurmanın bir çok çeşidi bulunuyor. Ramazan ayında iftar sofralarında yer alması beklenen hurma fiyatları araştırılmaya başlandı. Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan hurmanın 2020 fiyatı merak ediliyor. İşte Hurma fiyatları ne kadar? Medine Hurması, Yaş Hurması, Kudüs Hurması fiyatları 2020! Merak edilen detaylar haberimizde...

Medine hurması, Yaş hurma, Kudüs hurması 2020 Ramazan fiyatları

11 ayın sultanı Ramazan ayı 24 Nisan Cuma günü itibariyle başlıyor. Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden olan hurmaya olan ilgi ise bu sene biraz azaldı. Satıcılar bu sene hurma satışlarının düştüğünü belirtirken, fiyatların ise geçen seneyle aynı kaldığını söylediler.

2020 hurma fiyatlarında belirgin bir artış olmadığı gözlendi. Hurma fiyatları 18 liradan başlayıp 150 liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl 60-80 lira olan hurmalar bu sene de aynı fiyattan satılıyor. Kilosu 60 lira olan Medine mebrum hurması ise insanların en çok tercih ettiği hurmalardan biri. Bunun biraz daha büyükleri, kilosu 80 liradan satılıyor. Acve hurmasının kilosu ise 150 liradan vatandaşın beğenisine sunuluyor.

Ramazan öncesi tüketicilere 'glikoz şuruplu hurma' uyarısı

TÜDEF Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkan Vargı, bazı hurmaların glikoza bulanarak satıldığını belirterek "Bu hurma tezgahta ıslak gibi durur, dokunduğunuzda eliniz yapış yapış olur. Tavsiyemiz çok parlak olmayan hurmaların alınması" dedi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, AA muhabirine, ramazan ayında tüketiminde büyük artış olan hurmaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin yılda ortalama 35 milyon dolarlık hurma ithal ettiği bilgisini veren Vargı, artık birçok gıdada kullanılan glikoz şurubunun ucuz, kalitesiz hurmalarda da görüldüğünü söyledi.

Vargı, glikoz şuruplu hurmaların açık da satışa sunulabildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden ithal edilen bazı hurmalar glikoza bulanarak satılıyor. Bu hurma tezgahta ıslak gibi durur, dokunduğunuzda eliniz yapış yapış olur. Tüketicilere tavsiyemiz, çok parlak olmayan hurmaları satın almalarıdır. Glikoz şuruplu hurmalar, açıkta satılabildiği gibi, bazen de üzeri naylonla kaplı köpük tabaklarda birkaç adet şeklinde satışa sunuluyor."

Hurmanın sağlığa faydaları nelerdir?
Tam bir şifa kaynağı olan hurmanın damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum olmak üzere birçok vitamin ile mineral içeriği sayesinde vücudumuza pek çok yararı bulunuyor. Peki, hurmanın faydaları nelerdir?

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Hurmanın lif oranı çok yüksek. Öyle ki 100 gramı 3,5 gram lif içeriyor. Bu sayede midede sünger gibi şişip hacim kaplıyor ve mideyi geç terk ettiği için tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor.

CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR

Antioksidandan zengin olan hurma hücre yenilemesini sağlaması sayesinde cildimiz üzerinde de faydalı oluyor. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturuyor. Cilt elastik yapısını kaybettiğinde yanakta çökmeler artıyor ve derin yüz çizgileri belirginleşiyor.

Hurma cilde ihtiyacı olan nemi veriyor, böylelikle cilt daha elastiki bir yapıya sahip oluyor. İçeriğindeki B vitamini sayesinde ciltte oluşan yaraların da daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunuyor.

KİLO KONTROLÜNÜ DESTEKLİYOR

Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor. Böylelikle tokluk süresi uzuyor ve daha az besin tüketilmiş oluyor. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor. Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekliyor ve bu sayede metabolizma da hızlanmış oluyor. Ancak unutmamak gerekir ki 1 adet hurma 20 kalori içeriyor. Özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekiyor.

KAS KRAMPLARINI ENGELLİYOR

Magnezyum eksikliğinde sık sık kas krampları ve kas ağrıları oluşuyor. Hurma içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.

KALP SAĞLIĞINI KORUYOR

Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltıyor.

KANSIZLIĞI ÖNLÜYOR

Hurma, yüksek demir içeriğiyle de dikkat çekiyor. Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin sayısını artıyor.

Hurma fiyatları ne kadar? Medine Hurması, Yaş Hurması, Kudüs Hurması fiyatları 2020 ile ilgili etiketler Ramazan iftar 2020 hurma fiyatları 2020 ramazan hurması ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Demirci yevmiyeleri 3 bin lira, çoban maaşları 70 bin TL oldu! İş var ama çalışan eleman yok!

İnşaat işçisi genç, demirci yevmiyelerinin 3 bin lira oluşunu yaptığı eğlenceli bir video ile kutladı. Elazığ'da ise sürü sahipleri, aylık 70 bin lira ve 30 GB internet vermelerine rağmen çalıştıracak çoban bulamadıklarını dile getirdi. Gençlerimizin işsizlikten yakınırken bu maaşlara ve imkanlara çalışacak işçi bulunmaması dikkat çekiyor.