İBAN'dan para atmak yasak mı? İBAN'dan para göndermenin cezası var mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin vergi kaçırmak amacıyla "IBAN'a ödeme yapma" yöntemini mercek altına aldı. Bu yöntemi kullanan ve kullandıranlar hakkında tespit yapılması halinde ağır yaptırımlar uygulanacak. Bu bağlamda 'İBAN'dan para gönderme cezası' veya 'İBAN'dan ödeme yasal mı?' gibi konu başlıkları arama motorlarında araştırılıyor. Peki, İBAN'dan para atmak yasak mı? İBAN'dan para göndermenin cezası var mı? İşte, İBAN ödemelerinde ceza!

Son dönemde bazı işletmeler, POS cihazlarının arızalı olduğunu veya banka komisyonlarının yüksek olduğunu öne sürerek müşterilerinden IBAN üzerinden ödeme talep ediyor. Bu yöntemle fiş ve fatura düzenlemeyerek vergi kaçıran işletmelere ceza geliyor. Peki, İBAN'dan para atmak yasak mı? İBAN'dan para göndermenin cezası var mı?

İBAN'dan para atmak yasak mı? İBAN'dan para göndermenin cezası var mı?

İBAN'DAN PARA ATMAK YASAK MI?

Banka hesabı üzerinden yapılan tahsilatlar yasal, ancak bu işlemlerin vergi kaçırmak veya banka komisyonlarından kaçınmak amacıyla yapılması yasal değil. Bu tür işlemler tespit edildiğinde, hem ödemeyi yapan hem de ödemeyi kabul eden taraflar ağır cezalara çarptırılabilir. Bu cezalar, duruma göre değişiklik gösteriyor.

Ödemeyi alıp fatura kesmeyen işletmeler, vergi mükellefi iseler her düzenlenmeyen fatura için özel usulsüzlük cezası ödemek zorunda kalacaklar. 2024 yılı için bu ceza, fatura tutarının %10'u kadar ve en az 3 bin 400 TL olacak. Yıllık toplam ceza miktarı ise 1.7 milyon TL'yi geçemeyecek. Ayrıca ödenmeyen vergiler ve faizleri de bu cezalara ekleniyor. Vergi mükellefiyeti bulunmayan işletmeler ise geriye dönük beyannameler nedeniyle ek cezalara tabi tutulacak.

İBAN'DAN PARA GÖNDERMENİN CEZASI VAR MI?

Müşteriler, IBAN üzerinden ödeme yaptıklarında da risk altındalar. Ödeme yaptıkları IBAN numarası yasadışı bir faaliyetle ilişkili olabilir ve bu durumda istemeden bir suça ortakmış gibi görünebilirler. Ayrıca dolandırıcılık suçuna maruz kalma olasılıkları da bulunuyor.

İBAN'dan para atmak yasak mı? İBAN'dan para göndermenin cezası var mı? ile ilgili etiketler Hazine ve Maliye Bakanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

Çaykur Rizespor taraftarları, Alanyaspor maçının ardından takımlarını saha kenarında sorguya çekti!

Süper Lig'in 7. hafta maçında Çaykur Rizespor, deplasmanda Alanyaspor'a 1-0 mağlup oldu. Müsabaka sonrası Mavi-Yeşilliler'in, taraftarları takımın kötü gidişatından dolayı oyunculara tepkilerine dile getirdiler.