İBB'de ihale skandalı! Sudan sebeple iptal edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü, 5 Nisan 2024 tarihinde ‘Kirazlı-Halkalı Üniversite metrosu kaba inşaatı ve Elektromekanik tasarım işleri’ başlıklı bir ihale yaptı. İhale adeta sudan sebeplerle iptal edildi. İhale geçtiğimiz günlerde tekrarlandı. Aynı şartnameyle tekrarlanan ihalenin maliyeti ise üç kat artmıştı. İşte detaylar...

MedyaRadar’da yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü, 5 Nisan 2024 tarihinde ‘Kirazlı-Halkalı Üniversite metrosu kaba inşaatı ve Elektromekanik tasarım işleri’ başlıklı bir ihale yaptı.

İBB'de ihale skandalı! Sudan sebeple iptal edildi

İhaleye sadece üç şirket davet edildi. İhalede en düşük teklifi 8 milyar 313 milyon TL ile Didoray-Akçadağ şirketi verdi. İkinci düşük teklif ise 9 milyar 497 milyon TL ile Aga Enerji-Şenbay Madencilik şirketleri oldu. Üçüncü sırada ise 9 milyar 706 milyon TL’lik teklifiyle Gülermak şirketi yer aldı.

SUDAN SEBEPLE İPTAL EDİLDİ

İhale 6 Nisan 2024 tarihinde, adeta sudan bahanelerle iptal edildi. İhale geçtiğimiz günlerde tekrarlandı. Aynı şartnameyle tekrarlanan ihalenin maliyeti ise üç kat artmıştı. İlk ihaleye davet edilen üç şirket tekrarlanan ihaleye katılmadılar. Daha önce 8 milyar 313 milyon TL tutan ihalede rakam bu kez 22 milyar 650 TL’ye çıktı. İhalede ilk sırayı Dillingham-Makinsan-Yazıcıoğlu şirketleri aldı. İkinci sırada ise 23 milyar 100 milyon TL ile Yapı Merkezi, üçüncü sırayı ise 23 milyar 900 milyon TL’lik teklifiyle Duygu şirketi aldı. Tekrarlanan ihalede işin ilk ihaleye oranla 14 milyar TL fazladan yapılacak olması ise bir hayli tartışılacağa benziyor.

YETKİ VERİLMİŞTİ

İBB’nin Nisan ayındaki meclis oturumunda, Kirazlı-Halkalı Üniversite hattı için Başkan İmamoğlu’na meclis kararıyla 250 milyon dolar borçlanma yetkisi verilmişti. Meclise sunulan teklifte şu ifadelere yer verildi: "Yeniden ihaleye çıkarılacak olan bu işin yaklaşık maliyeti 454 milyon 80 bin 774 dolar olduğundan, 'Kirazlı- Halkalı Üniversite Metro Hattı İnşaat ve Elektromekanik İşleri İkmal İnşaatı İşi' projesi için ihtiyaç duyulan ilave finansman arada kalan tutar farkı olan 250 milyon 361 bin 766 dolardır." ifadelerine yer verildi. Plan ve Bütçe Komisyonu, görüşünde 2023 yılından bu yana komisyonda bekleyen 250 milyon 361 bin 766 dolar, KDV ve sigorta primi de eklenerek dış borçlanma talebi için İBB Başkanına yetki verilmesini uygun gördü.

 
 
İBB'de ihale skandalı! Sudan sebeple iptal edildi ile ilgili etiketler ekonomi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Binyamin Netanyahu'yu, BM'de alkışlayanlar bakın kim çıktı?

41 binden fazla Müslümanı şehit eden, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM( tarafından tutuklanması talep edilen, 'Gazze Kasabı' lakaplı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) kürsüsüne çıkartıldı. BM'de dünya katile sırtını dönse de alkışlayanlar da oldu. Peki kimdi onlar?