IC İçtaş, Akkuyu Nükleer Santrali için sözleşme fesih kararını tahkime götürüyor

Türkiye’nin en büyük enerji projelerinden olan Akkuyu Nükleer Santrali’nde kaos başladı. Rus şirket, Türk ortağı IC İçtaş’ın sözleşmesini feshetti. Yerine Rus TMS şirketiyle sözleşme imzaladı. IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’in şirketi IC İçtaş İnşaat yetkilileri, kararı İsviçre’de tahkime götüreceklerini söyledi

Türkiye elektrik üretiminin yüzde 10’unu tek başına karşılayacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Rus tarafının, projede yüzde 50 ortak olan İC İçtaş şirketiyle yollarını ayırması tahkimlik oluyor. Şirketlerin anlaşmazlık durumunda mahkemeler dışında kararını tanıyacaklarını beyan ettikleri özel statülü bürolar olan tahkim bu tür anlaşmazlıklarda hızlı karar verme özelliğine sahipler.

IC İÇTAŞ SÜPERHABER’E AÇIKLAMA YAPTI

Akkuyu NGS, IC İçtaş şirketiyle yollarını ayırdığını açıkladı. Birkaç gün sonra da TMS şirketiyle yeni sözleşme imzaladı. IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’in şirketi IC İçtaş’ın süperhaber.tv’ye yaptığı açıklamada Rus tarafının hiçbir somut gerekçe göstermeden bu kararı aldığını, şirkette turist vizesiyle getirdikleri bin 700 Özbek ve Kazak işçinin çalıştırılmak istendiğini söyledi. Kendilerinin SGK ve savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten yetkililer, “Biz çalışma izni olmayan işçilerin faaliyet göstermesine onay vermedik. Biz de ilk etaptaki 7 bin işçimizi sahadan çektik. Toplam 23 bin kişinin çalıştığı şantiyede 20 bin işçi bize ve taşeronlarımıza bağlı” dedi. Sözleşme imzalanan yeni şirketin ve Titan şirketinin bağlı kurumu olduğunu ifade eden yöneticiler, “Bize yeni temel atma döneminde her şeyin programa uygun gittiğini söyleyen ve teşekkür eden Rus tarafı sonra böyle bir karar aldı. Bu haksız ve hukuksuz bir karardır. Bizim şantiyede 1 milyar dolarlık makine ekipmanı, beton tesisleri ve binalar var” dedi.

İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, daha önce de olayla ilgili olarak açıklama yapmıştı. Açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesindeki sözleşmenin feshedildiğine yönelik Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından bugün yapılan basın açıklamasında yer alan “Akkuyu NGS projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiği” ifadesi gerçeklere aykırıdır. IC İçtaş olarak projede doğrudan tarafı olduğumuz bir sözleşme bulunmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında akdedilen 15.07.2010 tarihli Hükümetlerarası Andlaşma uyarınca yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kapsamında şirketimiz IC İçtaş A.Ş.’nin Titan-2 şirketiyle (Rosatom ortaklı) %50-50 eşit oranda hissedar olduğu T2-IC Ortak Girişim Şirketi proje işvereni Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi’ni 22.07.2019 tarihinde imzalamıştır.

Akkuyu Nükleer A.Ş., 26.07.2022 tarihinde T2-IC Ortak Girişim Şirketi’ne haksız ve hukuksuz bir fesih girişiminde bulunmuş olup Proje kapsamındaki tüm işlerin derhal durdurulması talimatı verilmiştir.

Projeye ortak girişim ortağı olarak katılımımızdan bugüne kadar şirketimizin tüm yönetsel, teknik ve finansal kapasitesini bu projeye adamış ve proje ilerlemesinde tüm tarafların takdir ettiği ciddi bir performans seviyesini yakalamış bulunmaktayız. Nitekim henüz geçen hafta gerçekleştirilen 4. Güç Ünitesi temel atma töreninde tüm üst yetkililer tarafından bu durum kamuoyu önünde övgüyle ifade edilmiştir. Projede 25 bin Türk personelin istihdamı sağlanmış, yönetim kadrolarının Türk mühendislerinden oluşturulması sağlanmış, ilgili alt yüklenicilerin, tedarikçilerin ve Türk sanayiinin projeye katılımında büyük bir çaba sarf edilmiştir.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Proje’deki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır. Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje’nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.
Tamamlandığında ülkemizin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılayacak Akkuyu NGS Projesi yapım sözleşmesinin durdurulması ve tahliye süreçlerine başlanması ile Proje’nin selametinin büyük oranda etkileneceği, böyle bir kararın uygulanmasının telafisi imkansız büyük zararlara yol açacağı kaçınılmazdır.
Gelinen noktada, tüm önceliğimizin Proje’ye kendisini adamış binlerce çalışanımızın haklarının ve iş sağlığı güvenliklerinin korunması olduğunu, konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

AKKUYU AÇIKLAMASINDA MAAŞ DETAYI

Akkuyu Nükleer AŞ, TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzalandığını, mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işlerin TSM'ye devredileceğini duyurdu. Duyuruda maaş detayı ilgi çekti. Akkuyu’nun açıklamasında, “…Bu sözleşmelerle şantiyede işin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasının yanı sıra Akkuyu NGS için taahhüt edilen inşaat tarihlerine uyulması, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunması ve tüm taşeronların çalışanlarına maaşlarının zamanında ödenmesi de sağlanacaktır” denilmesi dikkat çekti.
Şirketten yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS sahasındaki çalışmaların dört güç ünitesinin tümünde hızla devam ettiği belirtildi.
Önümüzdeki süreçte 1’inci ünitede türbin binası ekipmanının kurulumu ve devreye alınması için hazırlıklar yapılacağı ifade edilen açıklamada, 2, 3 ve 4’üncü ünitelerdeki inşaat ve kurulum operasyonlarında kalitenin sağlanması ve işlerin taahhüt edilen tarihlere uygun gerçekleştirilebilmesi için yoğun bir tempo ile çalışılacağı vurgulandı.
Açıklamada, projede yer alan şirketlerin de bu inşaat çalışmalarına özgü yeterliliklere sahip olması gerektiği kaydedilerek, proje yönetimi tarafından Akkuyu NGS Projesi’nde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile yapılan sözleşmenin feshedildiği anımsatıldı.
İnşaat sürecinde yer alan proje katılımcılarının yeniden yapılandırılmasına karar verildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"AKKUYU NÜKLEER tarafından Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş, Türkiye’de tüzel kişiliği olan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile sözleşme imzalanmıştır. Mevcut alt sözleşmeler kapsamında devam eden tüm işler, Ekim 2019'dan bu yana NGS inşaat projesinde yer alan ve yüksek teknoloji projelerini hayata geçirme deneyimine sahip olan TSM'ye devredilecektir. TSM ile projede yer alan mevcut alt yüklenici şirketler ile arasında, eski ana yüklenici- ortak girişim TITAN2- IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ile alt yükleniciler arasında akdedilenlere benzer yeni sözleşmeler yapılacaktır. Bu sözleşmelerle şantiyede işin devamlılığının ve kalitesinin sağlanmasının yanı sıra Akkuyu NGS için taahhüt edilen inşaat tarihlerine uyulması, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunması ve tüm taşeronların çalışanlarına maaşlarının zamanında ödenmesi de sağlanacaktır."
Açıklamada, ayrıca sahadaki tüm çalışmaların bağımsız yapı denetim kuruluşlarının ve Nükleer Düzenleme Kurumu'nun (NDK) sürekli denetimi altında, planlanan takvime uygun olarak gerçekleştirildiği vurguland

IC İçtaş, Akkuyu Nükleer Santrali için sözleşme fesih kararını tahkime götürüyor ile ilgili etiketler ıc ıctaş Akkuyu Nükleer AŞ TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.