İçki üreticileri Bakan Elvan ile görüştü
Türkiye'de alkollü içki vergisine yapılan zamlar nedeniyle sadece tüketiciler değil üreticiler de zorlanıyor. Yüksek vergiler nedeniyle sahte içkiden ölümlerin de arttığını belirten üreticiler, sıkıntılarını Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a anlattı.
Türkiye, alkollü içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranıyla Avrupa'da dördüncü oldu. İsveç, Finlandiya ve İrlanda ise Türkiye'yi geride bırakan ülkeler oldu.
70'LİK RAKININ 103 LİRASI ÖTV
Türkiye'de yıllık tüketimi 40 milyon litre olan rakıda litre başı vergi oranı yüzde 234'e çıktı. 175 liraya satılan 70'lik rakının 103 lirasını oluşturan yüksek ÖTV oranı yalnızca tüketicileri değil, üreticilerin de en çok dert yandığı konuların başında geldi.
Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre: Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mey İçki CEO'su Levent Kömür, son 10senede yeniden değerleme oranının 3, tüketici fiyatlarının 3, gıda enflasyonunun 3.5, Motorlu Taşıtlar Vergisinin 4.5, doların 5 kat arttığı halde, rakının ÖTV'sindeki artışın 8 kat olduğunu söyledi.
SAHTE İÇKİDEN 150 KİŞİ ÖLDÜ
Sahte içkiden 150 kişinin hayatını kaybettiğine vurgu yapan Levent Kömür, 'Ne zaman duracağız?' diye sordu.
HAZİNE VE MALİYE BAKANI LÜTFİ ELVAN İLE GÖRÜŞTÜLER
"Biz artık 45 milyon dolarlık ihracatımızı ve çiftçiye sağladığımız 250 milyon liralık katkıyı artırmak gibi konularla gündeme gelmek istiyoruz" ifadesini kullanan Kömür, konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile görüştüklerini kaydetti.
Bakan Elvan'a vergi sisteminin adil olmadığını söylediklerini kaydeden Levent Kömür, "Sahte içki yüzünden hem vatandaşlarımız hayatını kaybediyor hem de devlet yılda 2.5-3 milyar liralık vergiden oluyor." diye konuştu.
Durumdan tek memnun olanın etil alkol ithalatçılarının olduğunu söyleyen Kömür, "ÖTV'ye neden yılda 2 kere zam yapılıyor? İnsanların hayatlarını kaybetmemesi için kendi kârımızdan fedakarlık ediyoruz ama yine de önleyemiyoruz." ifadesini kullandı.
ENFLASYONA ETKİSİ DAHA YÜKSEK
İçkinin enflasyonda sanıldığından daha büyük bir etki yarattığını vurgulayan Levent Kömür, “Sigaranın enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 5.7. İçkinin ağırlığı ise yüzde 0.3. İçkiden toplanan vergi sigaranın dörtte biri. Bu nedenle de ağırlığı yüzde 1.5 olmalı” dedi. Konunun 1947 yılında da TBMM'de gündeme geldiğini ve rakı fiyatının düşürüldüğünü hatırlatan Kömür, “Gidilmesi gereken yol, çiftçi, işçi ve bayinin geliri olmalı” dedi.