Yaz aylarında havuz kullanımından kaynaklı daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için ne yapmak lazım?

Tatil sezonunun açılmasıyla birlikte havuz dönemi de başladı. Havuza girilen tatil dönemlerinde idrar yolu enfeksiyon riskinin arttığından bahseden Dr. Elif Pahsa, korucu destek olarak cranberry (turna yemişi) faydalarını anlattı.

Dr Elif Pahsa, özellikle yaz aylarında havuz enfeksiyonundan kaynaklı oluşabilen idrar yolu enfeksiyonuna cranberry (turna yemişi) desteğinin faydalarını anlattı.

Havuz enfeksiyonlarının en önemlilerinden bir tanesinin idrar yolları enfeksiyonu olduğunu belirten Dr. Elif Pahsa, özellikle kadınların erkeklere göre idrar yollarının anatomik olarak daha kısa olmasından dolayı bu riske daha çok açık olduklarına dikkat çekiyor.

Küçük çocukların da uzun süre havuzda kaldıklarında ve hijyene tam dikkat edilmediğinde enfeksiyona açık hale gelebildiklerini aktaran Elif Pahsa, “Cranberry (turna yemişi)’nin idrar yollarında E. Coli bakterilerinin yapışmasını engellediği ve idrarla birlikte atılmasını sağladığı gösterilmiştir. Gebelerde de idrar yolu enfeksiyonu durumlarında hekimler olarak antibiyotik kullanımımız kısıtlı olabiliyor. Tedavi için kullansak bile tekrarlayan sistitlerde koruyucu olarak antibiyotik yerine cranberry ile güzel sonuçlar alabiliyoruz. Norveç merkezli 960 gebe üzerinde yapılan çalışmada da gebelerde güvenle kullanılabileceği gösterilmiş. Hastalığın akut döneminde antibiyotiğe ek olarak kullanımıyla semptomlar hızlı toparlayacaktır. Profilaktik yani koruyucu olarak da tatil dönemlerinde güvenle kullanılabilir” diyor.

Yaz aylarında havuz kullanımından kaynaklı daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için ne yapmak lazım?

Cranberry’nin , Amerika yerlileri tarafından çok uzun yıllar üriner sorunlar için kullanıldığını belirten Pahsa, “Bilimsel çalışmalar Cranberry’nin diğer birçok faydalı özelliğini ortaya koymuştur. Bu küçük meyvenin etken maddeleri sadece üriner problemlerden sorumlu olan bakterilerle savaşmakla kalmaz; aynı zamanda dişlerdeki plak oluşumuna neden olan bakterilere ve birçok mide ülserinden sorumlu olan Helicobacter Pylori’ye karşı da etkilidir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı güvenlidir. Cranberry meyvesinin etkisi PAC olarak kısaltılan proantosiyadinlerle gerçekleşir. Proantosiyadinler üriner enfeksiyonların %85’inden sorumlu bir bakteri olan E. coli üzerinde engelleyici mekanik bir etki yaratırlar. PAC’ler, E.coli’nin idrar yolu duvarına tutunmalarını sağlayan el ve kol görevi gören kıvrımlarına ve fimbrialarına yapışır; bu şekilde bakterinin idrar yolu yüzeyine tutunmasını ve çoğalmasını önler. Cranberry meyvesi aynı zamanda idrarı asitleştirme özelliği ile de tanınan bir bitkidir. İdrarın asitleştirilmesi de Escherichia coli bakterisinin üreyip çoğalmasını engelleyen bir faktördür. Cranberry meyve asitleri ile bakterinin ürettiği biyofilmi (bakterilerin birbirlerine yapışarak üremelerini sağlayan, bakteriler tarafından oluşturulan bir tür yapışkan) parçalar. Cranberry, idrar yolu enfeksiyonlarındaki tekrarlanmayı %40 oranında azaltabiliyor” açıklamasını yapıyor.

Yaz aylarında havuz kullanımından kaynaklı daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için ne yapmak lazım? ile ilgili etiketler idrar yolu enfeksiyonları Cranberry