Yalan, er veya geç ortaya çıkacak gerçeğin çarpıtılmış halidir. Bu yüzden tüm ilişkilerin temeline konulmuş bir dinamitten farksızdır. Bağlar giderek zayıflar, güven kaybedilir ve sonunda kimsenin inanmadığı yalancı çoban oluruz. Peki bunu neden yaparız? Yalanı neden söyleriz?
İlişki Düşmanı Yalan, Neden Söylenir? Söylerken Kendiniz de İnanıyorsanız Yalan Değildir!
Kusursuz bir yalancı mısınız? Yalan, insanın bir diğerini kandırmak için olayları olduğu gibi değil de kendi işine geldiği gibi değiştirerek anlatmasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre de, "doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz" anlamındadır yalan. Peki İnsanlar neden yalan söyler? İlk yalanı ne zaman söyleriz?
Tabi Türk Dil Kurumu yalanın anlamını açıklarken bir başkasına verilen zarardan bağımsız açıklar. Yalan "gerçeğe uymayan söz" anlamındadır sözlükte. Pek çok uzmana göre de ilk yalan 4-6 yaşlarında söylenir ve art niyet içermez.
İnsanlar Neden Yalan Söyler?
Uzmanlara göre yalan söyleme ihtiyacı onaylanma, karşıdaki kişiyi etkileme ve çeşitli tehlikelerden korunma amacıyladır.
Yine pek çok psikologa göre yalan söylemek birine zarar vermekten çok doğrulukla ilgilidir. Yani birilerini kırmamak ve insanlara zarar vermemek amacıyla söylenen beyaz yalanlar da yalancılıkla ilgilidir.