BBC'nin haberine göre Cambridge Üniversitesi’nden Charlotte Houldcroft ile Oxford Brookes Üniversitesi’nden Simon Underdown’a göre, günümüz insanında en yaygın olan Neandertal DNA’sının bazıları hastalıklara karşı savaşta önemli rol oynuyor.
İlk insanlar neden yok oldu? Büyük sır çözülüyor...
İlk insan toplulukları sayılan, modern insanın kuzeni olarak da gösterilen Neandertaller bundan yaklaşık 30 bin yıl önce kayboldular. Bir anda yok oluşlarının üzerindeki sır perdesi ise yeni yeni kaldırılıyor. Yapılan araştırmalara göre Afrika'dan çıkıp Avrupa'ya gelen modern insanlar, Neandertaller ile karşılaştı. Ve bu araştırmalara göre modern insanın bulaştırdığı hastalıklar Neandertallerin yok oluşlarını hızlandırmış olabilir. İşte Neandertaller ile ilgili sırra ilişkin yeni iddialar...
Bu ise modern insanla Neandertaller Taş Devrinde karşılaştığında, hastalığa neden olan mikroplarla savaşmalarının yaşamın normal bir parçası olduğunu gösteriyor.
TARIMLA GELEN HASTALIKLAR
Ayrıca birçok mikrobun modern insanda ne zaman hastalığa yol açtığını anlamak için genetik kökenleri incelendi. Başlangıçta birçok mikrobun 8 bin yıl önce, tarım ve evcil hayvan besiciliğine geçildikten sonra hayvanlardan insanlara yayıldığı düşünülüyordu.
Ancak birçok hastalığın çok daha önce var olduğu artık biliniyor. Bu ise modern insanın Afrika’dan çıkarken bu hastalıkları taşıdığı ve Neandertallerle karşılaştığında onlara bulaştırdığı anlamına da geliyor. Ancak bu hastalıklar Neandertalleri birden öldürmüş olamaz.