İmamoğlu, Kanal İstanbul'u karalamak için ne yapacağını şaşırdı!
Dün akşam Habertürk'te yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programında Ekrem İmamoğlu'nun 'Kanal İstanbul depremi tetikler' iddiasının çürütülmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin bugün düzenlediği “İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu”nda, Kanal İstanbul’un su kaynaklarına olası etkileri konuşuldu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam Habertürk'te katıldığı programda, önce 'Kanal İstanbul depremi tetikler' demiş, ardından programa bağlanan jeolog Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklamalarının ardından 'tetikler demedim' diyerek çark etmişti.
DEPREM OLMADI SUSUZLUĞU DENİYORLAR
Tüm bu gelişmeler henüz sıcaklığını korurken, İBB tarafından “İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu” düzenlendi. Söz konusu sempozyumda, Kanal İstanbul'un su kaynaklarına olası etkileri konuşuldu.
Kanal İstanbul'un depremi tetiklemeyeceği uzmanlar tarafından tüm kamuoyu önünde açıklanınca, İBB çareyi susuzluk üzerinden projeyi karalamakta buldu.
KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDİR?
Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçirilecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak.
Kanalın uzunluğu 40–45 km; genişliği yüzeyde 145–150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır.
453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır.
Projenin etüt çalışması iki yıl sürecek. Çıkartılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taşocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için yararlanılacak.