İmamoğlu'nun vefat yalanına net yanıt
İlk olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gündeme getirmişti. Sonra o iddiayı CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı bir bildiri ile yinelemişti. İddia Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Kovid-19 vefat sayısının gerçeği yansıtmadığına ilişkindi. İddiaya kanıt olarak da ölüm belgelerinde 'Bulaşıcı hastalık' ibaresinin yazmasını gösteriyorlardı. Oysa Koca birçok kez bu bulaşıcı hastalık ifadesinin anlamını açıklamıştı. Bu kez belgeyle cevap verdi: "Ölüm nedeni bulaşıcı hastalık PCR'ı negatif bu Kovid mi?"
Son dönemlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başını çektiği bir iddia gündeme getiriliyor.
CHP yönetimi ve diğer partili belediyelerce de sahiplenen o iddiaya göre bakanlığın açıkladığı korona ölümleri gerçeği yansıtmıyordu.
Kanıt olarak da Belediye'ye bağlı mezarlıklar müdürlüğündeki defin belgelerinde geçen 'bulaşıcı hastalık' ifadesini gösteriyorlardı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, birçok kez bu iddiaya ilişkin bir çocuğun bile anlayabileceği şekilde açıklamada bulunmuştu.
Ancak bu iddia geçtiğimiz günlerde 10 CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından bir kez daha dillendirildi.
Bu iddia Sağlık Bakanı Koca'nın Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalar sırasında gazeteciler tarafından soruldu.
Bakan Koca, bu kez İmamoğlu ve diğer CHP'li belediye başkanlarınca sahiplenen iddiaya belgelerle tek tek cevap verdi.
Bakan Koca'nın iddiaya ilişkin yanıtları şöyle:
Şu dönemde ölüm sayılarının siyasetin konusu yapılmasına gerçekten çok üzülüyorum. Bu sorunun geleceğini bildiğim için birkaç örnek hazırlayın demiştim arkadaşlara.
Bildiğiniz gibi mart ayında vefat edenlere uygulanan bir yaklaşım vardı defnedilirken. Ceset torbalarında, farklı mezarlarda defnedilmesi şeklinde bir anlayış söz konusu idi.
O dönemde yayınladığımız genelgede şunu ifade ettik: Kovid bulaşıcı hastalıktır, diğer bulaşıcı hastalıklar gibi defnin yapılmasını belirten özel ceset torbaları içerisinde olmasını ifade eden bir genelge yayınladık. Kovid'in de diğer bulaşıcı hastalıklar gibi defnedilmesi gerektiğini belirten bir genelgeydi.
Ölüm belgesinde sağ üst tarafında 'ölüm şekli' yazar. Sol altta ise ölüm nedeni yazar. Ölüm şekli defnedilirken erken dönemde doğal bir ölüm mü, adli bir ölüm mü, bulaşıcı hastalıklar anlamında tedbir alınması gereken bir ölüm mü, bunu belirtir. Bunu ilk hekim doldurur. Ölüm nedeni ise aynı anda doldurulmaz. İlk hekimin doldurulduğu şekliyle gider. Defnedilirken neye uyulması gerektiğini belirtmek içindir o. Ölüm nedeninde 4 tane başlık var. Bir esas sebep, altta diğer etkileyen sebepler hastalık olarak belirtilir.
Bunu ikinci hekim dosyayı kontrol ederek ölüm nedenini yazar. Yani Kovid sol altta ölüm nedeni olan kısma yazılır. Sağ üstte bulaşıcı hastalıklar kısmına yazılmaz.
Aşağıda ise bulaşıcı hastalıklar başlığı var. O başlık içerisinde 190-200'e yakın başlık var, biri de Kovid. Bulaşıcı hastalıklar bizim o genelgeden sonra her enfeksiyon bulgusu, ateşi, parametrelerinde enfeksiyon bulgusu olan, zatürre bulgusu olan herkes enfeksiyon taşıdığı için Kovid olmasın diye yıkanırken tedbir alınsın diye yazılıyor.
Bulaşıcı hastalıklar arttığı için yazılmıyor, her enfeksiyonu, ateşi, zatürresi olan hasta yıkanırken tedbir alınsın diye bulaşıcı hastalıklar diye işleniyor. Bulaşıcı hastalıklar başlığında da sol altta gördüğünüz...
Geçmişe dönük bazı ölüm belgeleri: 3 Aralık İsmi kapalı, diğer bütün bilgiler gerçek. Vefat eden bir hastamız. Ölüm şekli: Bulaşıcı hastalık. Ölüm nedeni: Septisemi, kronik böbrek yetmezliği. Bu hastanın PCR'ı negatif. Bu Kovid mi?
Enfeksiyon bulgusu olduğu için yıkanırken tedbir alınsın diye işleniyor. O nedenle marttan önce aynı şeyleri söyleyen kişiler rakamlara baksın.
Hipotansiyon... PCR negatif, ölüm şekli bulaşıcı hastalık. Kovid mi? Değil.