İnek sütünden yapılan "gravyer peyniri" coğrafi işaretle tescillendi!

Kars'ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen "gravyer peyniri" coğrafi işaretle tescillendi.

Kentteki mandırada toplanan sütleri belirli aşamalardan geçiren üreticiler, daha sonra bakır kazanlara aktardıkları sütü kaynatarak parçacıklar haline getiriyor.

NASIL SAKLANIYOR?

Kazanlardan alınarak kalıplara doldurulan süt, 48 saat dinlendirilip serin odada yaklaşık 6-9 ay muhafaza edilerek gravyer peynirine dönüşüyor.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) tarafından da 2021'de Türk Patent ve Marka Enstitüsüne yapılan başvuru sonucunda gravyer peyniri, 17 Eylül'de coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

İnek sütünden yapılan "gravyer peyniri" coğrafi işaretle tescillendi!

250 TON ÜRETİLİYOR

KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, AA muhabirine, kentte her yıl yaklaşık 200-250 ton civarında gravyer üretildiğini söyledi.

Peynir üretiminin çeşitli zorlukları olduğunu belirten Bozan, "Şehrimizin çok önemli bir peyniridir, gravyerimiz inşallah dünyaya tanıtacağız. Avrupa'da coğrafi işaretini almak için bugünden itibaren çalışmalara başladık." dedi.

Yöre sakinlerinden Furkan Turut da gravyerin tescillenmesini sevinçle karşıladığını dile getirerek, "Uzun zamandır bunu bekliyorduk inşallah Kars gravyerini dünyaya tanıtacağız." ifadelerini kullandı.

GÜNÜN VİDEOSU

Sosyal medyada gündem oldu! Aşiret düğününde ilginç takı töreni...

Almanya'da gerçekleştirilen bir aşiret düğünündeki takı töreni ağızları açıkta bıraktı. Paylaşılan görüntülerde gelinin takı setlerinin yakınları tarafından sıraya girerek sahneye getirilip sergilendiği görüldü. O anlara yoğum yağdı.