İngiltere Başbakanı May'in koltuğu tehlikede!

Brexit'in parlamentoda oylanmasını erteleyen İngiltere Başbakanı için bugün güven oylaması yapılacak, Muhafazakar Parti'deki yüzde 15 eşiği aşıldı. May ise "Hakkımdaki güven oymasına karşı tüm gücümle mücadele edeceğim. Partide lider seçimi Brexit sürecini tehlikeye atar" dedi.

Avrupa Birliği (AB) ile tarihi bir boşanmaya doğru giden İngiltere'de kriz büyüyor.

Parlamentodaki Brexit oylamasını erteleyen Başbakan Theresa May, kendi partisi tarafından tam anlamıyla sallanıyor.

Muhafazakar Parti milletvekilleri, Theresa May'in liderliği için güvenoylamasına gidilmesini kararlaştırıldı. Bu akşam yapılacak oylama için parti içindeki yüzde 15 eşiği aşıldı.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in muhafazakar parti liderliği için bugün parti grubunca güven oylaması yapılacak.

Avam Kamarası 1922 Komitesi Başkanı Graham Brady, yaptığı yazılı açıklamada May'in de partisi olan Muhafazakar Parti'den en az 48 kişinin konuyla ilgili mektup gönderdiğini belirtirken; oylamanın TSİ 21:00-23:00 arasında gerçekleşeceği vurgulandı.

Theresa May'den ise yanıt geldi. May, "Hakkımdaki güven oymasına karşı tüm gücümle mücadele edeceğim. Partide lider seçimi Brexit sürecini tehlikeye atar" dedi.

Söz konusu oylamanın gerçekleşebilmesi için Muhafazakar Parti milletvekilleri arasından yüzde 15'inin talepte bulunması gerekliydi. Brady açıklamasında yüzde 15 eşiğinin geçildiğini belirtti. May, oylamayı kaybetmesi durumunda görevinden istifa etmek durumunda kalacak. Oylamayı kazanması durumunda da gelecek sene May için güven oylaması gerçekleştirilemeyecek.

May'in oylamayı kazanması için Avam Kamarası'ndaki toplam 316 Muhafazakar Parti milletvekilinden 158'inin oyunu kazanması gerekiyor. May'in tartışmalı Brexit oylamasının Pazartesi günü ertelenmesinin ardından Brexit üzerindeki belirsizlik sürüyor. Muhafazakar Parti üyelerinin bir kısmı daha önce May'in Brexit anlaşmasını desteklemediklerini duyurmuş ve aralarında Avrupa Research Group CEO'su ve eski Brexit bakanı Steve Baker'ın da bulunduğu birçok kişi istifa etmişti.

İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, ayrılık sürecini de 29 Mart 2017'de resmen başlatmıştı. Normal sürece göre İngiltere'nin AB'den 29 Mart 2019'da resmen ayrılmış olması gerekiyor.

May'in anlaşması parlamentodan onay alırsa, İngiltere ile AB arasında ülkenin fiili üye olarak kalacağı 4 yıla kadar uzatılabilecek bir geçiş süreci öngörülüyor. Bu süre içinde tarafların İrlanda sorununa da çözüm getirecek kapsamlı bir ticaret anlaşmasına varamaması halinde tedbir maddesinin devreye girmesi gerekiyor.

İngiltere'de Brexit konsunda yeni bir referandum için çeşitli siyasi partilerin desteğini alan kampanyalar yürütülürken, Avrupa Adalet Divanı da dün açıkladığı kararda İngiltere'nin Brexit sürecini tek yanlı olarak durdurabileceğine hükmetmişti.

İngiltere'ni AB'den anlaşmasız bir şekilde ayrılması durumunda ülkede ithal gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanabileceği belirtiliyor. Hükümet, daha önce ilaç firmalarında en az 6 haftalık stok bulundurmalarını istemişti.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.