İngiltere'den Çin'e 'Sincan' çağrısı

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne BM'nin erişimine müsade etmeyen Çin'e İngiltere'den çağrı geldi. İngiltere, Çin'den BM'nin bölgeye sınırsız erişimi için izin vermesini istedi.

İngiltere'nin Güney Asya ve İngiliz Milletler Topluluğundan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinde Çin ile ilgili kritik bir konuşma gerçekleştirdi.

Lord Tarık Ahmed, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlalleri ile ilgili ikna edici deliller bulunduğuna işaret etti. Ahmed, kültür ve dinin ciddi şekilde kısıtlanmış durumda olduğunu, zorla çalıştırma ve zorunlu doğum kontrolü ile ilgili güvenilir raporlar gördüklerini ifade etti. Lord Ahmed, inanılmayacak şekilde 1,8 milyon kişinin yargılanmadan gözaltında tutulduğunu söyledi.

Ahmed, Hong Kong'da Çin'in Ulusal Güvenlik Yasasını dayatmasının da Çin-İngiliz Ortak Bildirgesini ihlal ettiğini savundu.

Ahmed, Çin'i Hong Kong yargısının bağımsızlığına saygı göstermeye, Ortak Bildirgedeki hak ve özgürlükleri korumaya, Sincan'a sınırsız erişime müsade etmeye ve keyfi gözaltı uygulanan herkesi serbest bırakmaya çağırdı.

SİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ'NDEKİ KAMPLAR

Çin'de son senelerdeki Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine dönük ihlaller uluslararası kamuoyunda büyük tepki görüyor.

Çin, bu yerleri "mesleki eğitim merkezleri" olarak isimlendirse de uluslararası kamuoyu tarafından "yeniden eğitim kampları" olarak tanımlanan yerlerde BM verilerine göre en az 1 milyon kişi tutuluyor.

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğu, buralarda kaç kişinin olduğu ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğü konularında herhangi bir bilgi paylaşmıyor.

Çin'in, bölgede yaşayan Müslüman Uygurlara, mesleki, kültürel kurslar ve Çince dil eğitimi verdiğini öne sürdüğü kampların durumuna ilişkin net veriler paylaşmaması, uluslararası kamuoyunda derin endişelere yol açıyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 2019'un Temmuz ayında, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara dönük muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısı yapan bir mektuba imza attı.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrısını tekrarlarken, Pekin yönetimi şimdiye kadar kendi belirlediği birkaç kampı ziyarete açtı ve az sayıda yabancı diplomat ile basın mensubu tarafından buraların kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak için bölgede serbest şekilde inceleme yapma isteklerini ise kabul etmedi.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.