İşte insan ırkının neredeyse sonunu getiren 10 önemli felaket...
İnsan ırkının yok olma tehlikesi atlattığı 10 olay
Çok sayıda canlı gibi insan ırkı da tarihsel gelişimi için birçok kez neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Peki insanoğlunun neslini neredeyse tüketme noktasına getiren bu önemli olaylar nelerdir? Sizin için derledik.
1. Kuraklık
Arizona Üniversitesi'nin 2007 yılında yayınladığı bir rapor 135 bin ila 90 bin yıl önce insan ırkının Afrika kıtasını terk etmeye başladığını ve yaşamak için yeni yer arayışına başladığını ortaya koydu. Bu dönemde büyük kuraklığın yaşandığı Afrika'da yer alan Kalahari ve Sahra Çölleri'nde genişlemeler başladı, tarım ürünleri azaldı ve göller büyük oranda kurudu.
2008 yılında American Journal of Human Genetics'te yayınlanan bir başka rapor önceki raporda işaret edilen tarihler arasında insan ırkı nüfusunun 2 bine kadar düştüğünü açığa çıkardı.
Uzmanlar, bahsi geçen tarihte yaşayan insan sayısını ise mitokondriyal DNA aracılığıyla tespit etti. Bulgulara göre Afrika'daki kuraklık, insanoğlunun küçük gruplara ayrılmasına ve daha yeşil alanlar aramasına sebep oldu.
2. İspanyol gribi
İspanyol gribi düşünülenin aksine İspanya'da ortaya çıkmadı. Hastalığın daha çok İspanya medyasında haber olması nedeniyle bu adı aldı.
İlk vaka, ABD'nin Kansas eyaletinde yer alan ve Birinci Dünya Savaşı için askeri mobilizasyon bölümü olarak kullanılan Camp Funston'ta ortaya çıktı. 4 Mart 1918'de teşhis edilen İspanyol gribi vakası 18 ay sonra dünya genelinde yaşayan nüfusun üçte birine bulaştı. Virüs nedeniyle 100 milyon insan hayatını kaybetti.
İspanyol gribinin yayıldığı 18 aylık süre içerisinde ölen kişi sayısı, her iki Dünya Savaşı'nda ölenlerin sayısına eşitti. Hastalığın hızla yayılmasının sebebi ise dünya genelindeki askeri hareketlilikti.
İspanyol gribinin belirtileri ateş, nefes darlığı ve oksijen kaybı sebebiyle deride görülen mavileşmeydi. Hastalığın ilerleyen aşamalarında kusma, burun kanaması ve tükürük sebebiyle nefes alamama gibi semptomlar da gözlemleniyordu.
Normal grip virüsüne benzede de İspanyol Gribi'ne yakalanan kişi ne kadar sağlıklı ve güçlü olursa, hastalık o kadar korkunç sonuçlar doğuruyordu. İspanyol gribine yakalanan kişilerin bağışıklık sistemi çöküyor ve vücut kendi kendine zarar veriyordu. Grip genel olarak 20 ila 40 yaşlarındaki bireylerde büyük etkiye sahipti..
3. Kristof Kolomb
Amerika kıtasını keşfeden kişi olarak bilinen Kristof Kolomb istemeden de olsa, Atlas Okyanusu'nun her iki kıyısında da büyük etkileri olan hastalıkların yayılmasını tetikledi. Kolomb sebebiyle çok sayıda insan hayatını kaybetti.
Hindistan'ı aramak için Batı'ya doğru yola çıkan Kristof Kolomb, adamları ve besi hayvanları, cüzzam ve çiçek gibi hastalıkların virüslerini de beraberlerinde yeni kıtaya taşıdılar. Bahsi geçen virüsler 'Yeni Dünya' için yabancıydı. Kolomb'un ilk ayak bastığı günümüzün Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nin bulunduğu Hispanyola Adası'nda 250 bin nüfus vardı. Hastalıkların ardından bölgede yaşayan kişi sayısı 14 bine kadar düştü. Nüfusun yüzde 90'ı, Kristof Kolomb'un beraberinde getirdiği bu hastalıklardan dolayı öldü.
Kolomb'un dünya tarihini değiştiren keşfi yeni dünyaya cüzzam ve çiçek taşırken, Avrupa'ya da verem ve frengi virüslerini getirdi.