İran İsrail'i ne zaman vuracak? İsrail basını tarih verdi!
Hizbullah bugün İsrail'e karadan balistik füze ateşledi. Nehariye'de uçak parçaları üreten bir fabrikayı vuran Hizbullah'a henüz İsrail tarafından bir karşılık verilmedi. Öte yandan İsrail medyası İran'ın misilleme tarihini duyurdu. İşte İsrail-İran gerilimi hakkında tüm detaylar...
İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 390'ıncı güne girildi, Lübnan'daki kara işgali ise bugün itibarıyla birinci ayını dolduruyor.
İsrail'in Tahran'ı vurmasının üzerinden İran'ın saldırı tarihi dünya gündeminde.
İRAN 5 KASIM ÖNCESİ İSRAİL'İ VURACAK
İsrail medyası son dakika olarak duyurdu. İran 5 Kasım öncesi İsrail'i vuracak denildi. Detayları CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk böyle anlattı;İran ABD seçimi öncesinde misilleme yapacak. İran 5 Kasım öncesi İsrail'i vuracak. Böyle bir son dakika var şu an İsrail medyasında.
MİKATİ: HER AN ATEŞKES OLABİLİR
Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin 'her an ateşkes olabilir' dediği iddia edildi. CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy, ABD'den detayları şöyle anlattı;İsrail ve Lübnan hükümeti arasında ateşkes olacak. Peki Hizbullah olacak mı buna? Asıl soru işareti o. Maddeler ise: Her iki taraf da hem Lübnan hükümeti hem de İsrail kendini savunma hakkını koruyacak. Yani kendilerine bir saldırı olursa karşılık verebilecekler. Daha önce BM barış gücü ve Lübnan hükümeti ordusu Litany hattının güneyine konuşlandırılabilecek. Ve burada hem UNIFIL, yani BM barış güçleri, hem de Lübnan ordusu burada 10 bine yakın bir askeri güç konuşlandıracak. Lübnan, Hizbullah'ın yeniden silahlanmasını durdurmakta sorumlu olacak. Silahların girmesini engelleme ve Hizbullah'ın altyapısını yeniden kurmasını durdurma görevine de Lübnan hükümeti sahip olacak. Ayrıca Litany hattının güneyinde Hizbullah'ın bir altyapısı varsa da onun yok edilmesinden de Lübnan hükümeti sorumlu olacak. Yalnız Lübnan hükümetinin böyle bir gücü yok. 60 günlük bir uygulama süresi olacak. Bu 60 günlük uygulama süresi boyunca İsrail Lübnan'da kalacak. Ve bu süre zarfında Hizbullah'ın Litany hattının güneyindeki varlığı sona erdirilecek. Kuzeyine geçmesi sağlanacak. Taraflar silahsızlanma anlaşmasının ilerlemesinden memnun kalmadıkça çatışma kalıcı olarak sona ermeyecek. Bu 60 gün sonra İsrail'in operasyonlarını devam ettirebilmesi anlamına gelebilir. Eğer memnun kalınırsa İsrail ve Lübnan hükümeti 1701 sayılı BM Güvenlik Konsey kararının tam olarak nasıl uygulanacağını ve sınır anlaşmazlıklarının nasıl görüşeceğini çözeceklerini görüşecek.Bir de burada bağımsız bir yapı kurulacak. Bu bağımsız yapının da başını Amerika Birleşik Devletleri çekecek. Amerika Birleşik Devletleri bir izleme mekanizması kuracak. Bu mekanizmaya başka uluslararası kuruluşlar ya da ülkeler de dahil edilebilecek. İhlaller yaşanması durumunda bu mekanizma makul bir süre içinde inceleme yapacak ve soruşturma yürütecek. İhlaller için yaptırımlar da dahil olmak üzere sonuçlar belirlenecek. İsrail belirli alanlarda ele alınmayan tanınan ihlallere karşı askeri eylemde bulunma hakkına sahip olacak. Ve son olarak İsrail-Lübnan üzerinde keşif uçuşları yapma hakkına sahip olacak.
KASSAM TUGAYLARI 3 İSRAİL TANKINI İMHA ETTİ
Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, hedef alınan tanklardan birinin Cibaliya kentinde, ikisinin de Meşru Beyt Lahiya bölgesinde olduğu aktarıldı. Açıklamada, Merkava tipi olduğu belirtilen tankların patlayıcılar ve Yasin 105 füzeleriyle imha edildiği kaydedildi.Tanklar için bölgeye bakım ekibi gelir gelmez anti-personel mühimmatıyla hedef alındığı, ölü ve yaralılar olduğu belirtildi.
'İRAN, İSRAİL'E MİSİLLEME YAPMAMALI'
Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, günlük basın brifinginde, İran'ın yakın zamanda İsrail'e karşılık verip vermeyeceğine ilişkin gündemi değerlendirdi. İran'ın başkanlık seçimlerinden önce saldırı olasılığına ilişkin Jean-Pierre, "İran, İsrail'in misillemesine karşılık vermemeli, bunu yapmamalılar. Eğer karşılık vermeyi seçerlerse biz İsrail'in kendini savunmasına destek vereceğiz ancak İran, İsrail'in misillemesine yanıt vermemeli." değerlendirmesini yaptı.İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları hakkında da yorum yapan Jean-Pierre, Mavi Hat boyunca diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğine inandıklarını ve bunun için çalıştıklarını söyledi.