İran'daki protestolar sonrası ilk kez oldu: İdam cezası kararı çıktı

İran'da Masha Amini'nin ölümü sonrası çıkan protestolar sonrası bir ilk yaşandı. Protestolara katılan göstericiler için ilk kez idam kararı çıktı. İdam cezası alan kişinin devlet binasını ateşe vermek ve kundaklamak suçlamasıyla tutuklandığı açıklandı. İran Parlamentosu, protestolara katıldığı için tutuklanan binlerce kişi için idam kararı çıkması için bildiri yayınlamıştı.

İran'da başörtüsünü kurallara aykırı şekilde taktığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösteriler nedeniyle ilk idam cezası verildi.

İran Yargı Erki Kurumu, Amini protestolarına katılan göstericilerden birine başkent Tahran’da idam cezası verildiğini duyurdu.

Tahran Devrim Mahkemesi tarafından İran Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei’nin talimatıyla 6 gösterici hakkında adil ve hızlı karar verildiğini belirtilerek, kamu güvenliğini bozmak ve devlete savaş açmak suçlamaları ile tutuklanan 6 kişiden 1’ine idam cezası, diğer 5 göstericiye ise 5 ila 10 yıl arası hapis cezası verildiği belirtildi.

CEZALAR TEMYİZE GÖTÜRÜLEBİLECEK

İdam cezası alan göstericinin devlet binasını ateşe vermek ve kundaklamak suçlamasıyla tutuklandığı aktarılarak, "Kamu güvenliğini ve huzurunu bozmak, yeryüzünde fesat çıkartmak ve devlete savaş açmak ve ulusal güvenliğe karşı suç işlemek suçlarından şahsa idam cezası verildi." ifadeleri kullanıldı.

İHA'nın haberine göre; Devrim Mahkemesi tarafından verilen cezaların temyize götürülebileceği açıklandı.

PARLAMENTODAN 'İDAM BİLDİRİSİ' ÇIKMIŞTI

Gözaltına alınanlara ilişkin iddianamelerin hazırlanmaya başlamasıyla birlikte ülkede göstericilere verilecek cezalar da tartışma konusu olmuştu.

İran Meclisindeki 227 milletvekilinin imzasıyla 6 Kasım Pazar günü, "gösterilerde ateşli veya ateşsiz silahlarla insanların canına kast eden ve ölümlerine neden olan kişiler hakkında idam cezasının uygulanmasını öneren" bir bildiri yayımlanmıştı.

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 7 Kasım'da yaptığı açıklamada, "yargı sürecinde göstericilerle isyancıların birbirinden ayrılması gerektiğini" vurgulamıştı.

Ejei, yargı mensuplarından değerlendirmelerinde dikkatli olmalarını isteyerek "Yargı mensupları, son gösterilerde asıl isyancılarla suçsuz ve kandırılmış insanları ayrıştırmalı ve gerekli mekanizmalarla bu kişileri serbest bırakmalıdırlar." demişti.

İran Meclis Başkanlığı Sözcüsü Nizamuddin Musevi ise 8 Kasım Salı günü, 227 milletvekilinin bildirisine değinerek, şunları söylemişti:

“(Bu bildiride) Batı medyasının çizdiği yanlış çerçevenin aksine, ölüm cezasından bahsedilmiyor ancak insanların canını alan kişilerin 'kısası' vurgulanıyor. Başkalarının canına kıyanlara da ceza uygulanır. Protesto bahanesiyle insanların silahla öldürülmesi ve katledilmesi kabul edilemez."

İran'daki protestolar sonrası ilk kez oldu: İdam cezası kararı çıktı ile ilgili etiketler İran protesto idam
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.