İran’ın füzeleri altın ve petrolü sınırlı artırdı
İran, dün İsrail'e karşı Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'a yönelik İsrail'in saldırılarına misilleme olarak sayısı yaklaşık 200 adet balistik füze fırlattı. İsrail askeri sözcüsü, saldırılar sonucunda ciddi bir hasar rapor edilmediğini ancak bu tür saldırıların önemli sonuçlar doğuracağını vurguladı. Tahran, füze saldırısının savunma amaçlı olduğunu ve yalnızca İsrail askeri tesislerine yönelik olduğunu belirtirken, İran devlet haber ajansı, üç İsrail askeri üssünün hedef alındığını bildirdi.
İran bu sabah erken saatlerde, İsrail ve ABD'nin misilleme sözü vermesine rağmen, daha fazla provokasyon olmadığı sürece İsrail'e yönelik füze saldırısının tamamlandığını söyledi.
Tırmanan jeopolitik riskler piyasalar cephesinde yansıma bulsa da, endişe edildiği ölçüde veya büyüklükte bir piyasa tepkisinin ise henüz yaşanmadığının altını çizmek gerekiyor. Suudi Arabistan'ın pazar payını artırmaya yöneleceğine ilişkin haberler sonrası geçen hafta %3,5 civarında düşen Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, füze haberleri ardından ilk nazardan %5 yükselse de veya kayıplarının büyük bir bölümü telafi etse de, kazanımlarının tümünü koruyamadı. Jeopolitik risklerin tırmandığı dönemlerin bir numaralı enstrümanı olan altının ons fiyatı ise yine %1,5 yükseliş ile 2,670 dolar seviyesine yükselse de, geçen hafta test ettiği 2,685 dolar seviyesine ulaşmadan bu sabah 2,655 dolar seviyesine geri çekildi.
Kıbrıs İktisat Bankası bülteninde güvenli liman ihtiyacının artması ile ABD Doları küresel bazda değer kazandı. Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY %0,5 yükselirken, Sterlin, önceki gün 1,3430 seviyesini test etmesinin ardından 1,3230’e kadar geri çekilerek son iki haftanın en düşük seviyesini test ettiği belirtildi. Dün Euro Bölgesi için açıklanan TÜFE enflasyonu Eylül ayında yıllık %1,8 ile uzun aradan sonra ilk kez Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) %2 olan hedefinin altına geriledi. ECB'nin bir sonraki faiz toplantısında da 25 baz puan faiz indirimine gitme olasılığına kesin gözüyle (%94) bakılıyor. Gerek enflasyonun geriliyor olması, gerekse de doların güçlenmesine paralel EURUSD paritesini 1,1070 seviyesini test ederek son üç haftanın en zayıf seviyesine gevşedi. İran'ın füze saldırısı sonrasında küresel mali piyasalarda hava olumsuza dönerken, risk iştahındaki bozulma, piyasaların volatilite endeksi ya da nam-ı diğer korku endeksini önemli bir eşik olarak görülen 20 seviyesine kadar itti.
BIST 100 YÜZDE 3.3 DÜŞTÜ
Türkiye cephesinde ise, füze haberlerinin sızması ardından BİST100 endeksi günü gelişmelerden en çok etkilenen borsa olarak %3,3'e yakın düşüşle tamamlarken, bankacılık endeksinde düşüş %5'e yaklaştı. BIST100 cephesinde hâkim olan kırmızı renk beşinci gününe girerken, endeks son altı ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Alternatif piyasalarda ise, USDTRY kuru sınırlı bir yükselişle 34,20 seviyesine gelirken, CDS ve tahvil faizleri cephesinde ise sınırlı anlamda bir bozulma görüldü.
Havanın olumsuz olması ve güvenli liman ihtiyacının tırmanması ardından satış dalgası ABD borsalarına da sirayet etti. En büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 %1 gerilerken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi ve küçük işletmelerin bulunduğu Russell 2000 (kobi endeksi) %1,5 geriledi. İran bu sabah erken saatlerde, İsrail ve ABD'nin misilleme sözü vermesine rağmen, daha fazla provokasyon olmadığı sürece İsrail'e yönelik füze saldırısının tamamlandığını söyledi. Bu sabah Asya piyasalarında tansiyon dindiğini görüyoruz. Petrol ve altın kazançlarının bir kısmını geri verdi. Çin piyasalarının bir haftalık Altın Hafta tatili nedeniyle kapalı konumda olduğunu not edelim. Tayfun nedeniyle Tayvan'da işlemler durdurulurken, Hong Kong borsası ise %6 artıda işlem görüyor. Japonya ise yeni başbakanı, sıkı para politikası, erken seçim derken kendi siyasi riskleri nedeniyle %1,6 ekside işlem görüyor. ABD vadeli endeksleri ise yatay bir seyir izliyor.