İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödeneği veya diğer adıyla rapor parası ödemelerinin ne zaman yapılacağı merak ediliyor. İşte tüm çalışanları ilgilendiren rapor parası ödemelerinin detayları…

SGK rapor parası ya da iş göremezlik ödemesi genelde 15 iş günü içinde ilgili sigortalıların hesaplarına yatırılmaktadır. Rapor parasının vaktinde yatırılması için işveren tarafından sigortalı çalışanının iş göremezlik raporunun SGK’ya bildirilmiş olması gerekecektir. Bildirimin yapılmasının ardından ortalama 15 iş günü içinde hesaba yatırılmaktadır. Söz konusu raporun verilmesinin ardından sürecin ardından onay ve sisteme giriş işlemleri genelde 5 günlük bir süreyi kapsamaktadır. 5 gün içinde onaylama işleminin gerçekleşmesinden sonra SGK tarafından kendisine bildirilen sigortalı için PTT’ye ödeme emri verilir.

SGK tarafından PTT veya anlaşmalı diğer kurumlara ödemenin yapılmasının ardından en kısa süre içinde kişilere rapor parası ödemeleri yapılmaktadır. İş göremezlik ödemesi almak isteyenlerin raporu aldıkları gün işverenlere raporlarını teslim etmeleri ve işveren tarafından rapor bildiriminin SGK’ya yapılması gerekecektir.

İş Görmezlik Ödeneği Nedir?

İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödeneği veya halk arasında bilinen adıyla rapor parası, sigortalı bir çalışanın iş kazası, meslek hatalığı veya analık ya da diğer hallerden dolayı geçici süre ile çalışamadığı hallerde SGK tarafından yapılan ödemelerdir. İlgili sağlık kuruluşları tarafından verilecek raporlar ile çalışma hayatına bir süre ara vermesi gerektiği belirlenen kişilerin bu sürede maddi zorluk yaşamamaları için ödemeler yapılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından iş göremezlik ödeneğinin yapılması için çalışılan kurum tarafından sigortalı adına bildirim yapılması gerekecektir. Ayrıca yasal düzenlemelere göre rapor parası alınması için belirli şartların sağlanması gerekecektir.  

Rapor Parası Ne Kadar?

Rapor parası hesaplama işlemleri farklılık gösterecektir. Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikizi şeklinde hesaplamalar yapılmaktadır. Rapor parası hesaplamak için ayrıca rapor gün sayısı da dikkate alınacaktır.

Rapor parası hesaplamasında dikkate alınan unsurlardan bazıları şunlardır:

  • Rapor gün sayısı,
  • Son 3 ay içinde alınan 3 aylık toplam brüt ücret,
  • Son 3 a içinde alınan prim, ikramiyeler vs. ek ödemeler vb.

Rapor parası kapsamında yapılacak hesaplamalar kişiden kişiye ve rapor kapsamına göre değişecektir. İş göremezlik ödemesi almak isteyenlerin ayrıca belirlenen genel şartları da sağlamaları gerekmektedir.  

Geçici İş Görmezlik Ödemesi (Rapor Parası) Alma Şartları Nelerdir?

Rapor parası alma şartları arasında birçok farklı detay yer almaktadır. Bu şartların sağlanması halinde sigortalıların hesaplarına iş göremezlik ödemeleri yapılacaktır. Çalışanların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmesi için aranan şartlardan bazıları şunlardır:

  • Raporun başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde 90 gün kısa vadeli sigorta priminin bildirilmiş olması,
  • İstirahatin bildirildiği tarihte sigortalılık kapsamının sona ermemiş olması,
  • Resmi sağlık kuruluşlarından istirahat raporunun alınmış olması,
  • Belirlenen süreler içinde iş göremezlik raporunun SGK’ya bildirilmiş olması.

Rapor parası sadece ilgili mevzuatta yer alan şartları taşıyanlar sigortalı çalışanların hesaplarına yatırılmaktadır. Ücret hesaba geçtikten sonra en geç ilgili ay içinde alınması gerekmektedir.

SGK Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK rapor parası sorgulama işlemlerinin e – Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet sayfası üzerinden yapılması mümkündür. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresiyle sisteme giriş yapıldıktan sonra ‘’4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme’’ ekranına erişim sağlayarak rapor parası sorgulama işlemlerinin yapılması mümkündür. İş göremezlik ödemesi raporun bildirildiği tarihten sonraki en geç 15 gün içinde PTT üzerinden sigortalıların hesaplarına yatırılacaktır.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.