İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödemeleri çeşitli durumlar oluştuğunda verilmektedir. İş göremezlik ödemesi ne zaman yatar, yapılması gerekenler nelerdir? İş göremezlik hakkında ayrıntılar sizlerle…

İş göremezlik, insanların çeşitli nedenlerle iş göremez hale gelerek iş hayatından uzak kalma durumudur. İş göremezlik ödemesi ise iş göremez hale gelen insanlara belirli aralıklarla yapılan bir ödemedir. İşsizlik maaşıyla karıştırılsa da işsizlik maaşından farklıdır. İş göremezlik ödemesi, ödeme almak için yapılan başvurudan sonra en geç 2 hafta içinde yatırılır. Ödemenin yapıldığı günden itibaren en geç 2 ay içinde alınması gerekir.

İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Alınır?

Sigortalı çalışanların iş göremezlik ödemesi alması için bazı kriterlere uygun olması gerekir.

İş göremezlik ödemesi alma koşulları şöyle sıralanabilir;

  • Ödemeyi almak için başvuran kişinin çalışmasına engel olan bir hastalığının bulunması gerekir.
  • Ödemeyi almak için başvuran kişinin çalışmaya engel bir hastalığı olduğunu kanıtlaması gerekir. Bu da doktor raporu alarak mümkün hale gelir. Ödeme için başvuran kişinin detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir.

İş Göremezlik Ödemesi Nereden Alınır?

İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödemesi almak için SGK’ya başvurulması gerekir. Başvuru sırasında kişinin iş göremez olduğunu kanıtlar nitelikte olan doktor raporu da teslim edilmelidir. İş göremezlik ödemesi için başvurduktan sonra ödeme hemen yapılmaz. Başvuru değerlendirilir ve uygun görülürse kabul edilir. Başvurunun kabul edilmesi ve ödemenin gerçekleşmesi 2 haftayı bulabilir.

Geçici İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Alınır?

Geçici iş göremezlik ödemesi, çalışanların iş kazası geçirmeleri sonucunda yapılan bir ödemedir. Elbette her iş kazasında herkese bu ödeme yapılmaz. Ödemenin yapılması için belli koşullar vardır. Herhangi bir iş kazası meydana geldikten sonra önce SGK’ya bildirilir. SGK kazayı inceler ve iş kazası olup olmadığını kesinleştirir. Kazanın iş kazası olduğu kesinleşirse çalışan geçici iş göremezlik ödemesi alabilir, kazanın iş kazası olmadığı kesinleşirse ödeme alamaz. Bununla birlikte, meslek hastalığı da geçici iş göremezlik ödemesi almak için geçerli bir nedendir. Örnek vermek gerekirse; sürekli bilgisayar başında oturan bir ofis çalışanının bel ve boyun sorunları çekerek kendini kötü hissetmesi, bir süre dinlenmesi ve bu süreçte ödeme alması için geçerli bir sebeptir.

 İşsizlik Maaşı İle İş Göremezlik Ödemesi Arasındaki Farklar Neler?

İşsizlik maaşı ile iş göremezlik ödemesi arasındaki fark; işsizlik maaşının kişinin işten çıkarılması durumunda aldığı bir ödemeyken, iş göremezlik ödemesi kişinin iş göremez hale gelmesi durumunda aldığı bir ödemedir. İşsizlik maaşı ile iş göremezlik ödemesi arasında miktar farkı da bulunur. Bu miktar her yıl değişir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı, kişinin kusurlu olmadığı halde işten çıkarılması sonucu aldığı bir ödeme türüdür. İşsizlik maaşı işsiz kalan her insana verilmez. İşten çıkarılan kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için çalıştığı süreçte 120 günlük priminin ödenmiş olması şarttır. Bununla birlikte, son 3 yıl içinde 600 prim gününü çalışarak doldurmuş olması da şarttır. Primlerin eksik yatmış olması ya da hiç yatmamış olması işsizlik maaşı için başlı başına bir engeldir. Bu nedenle çalışanların sigorta primlerinin yatırılıp yatırılmadığını sık sık araştırmaları tavsiye edilir. İşsizlik maaşı her yıl artan asgari ücret ve kişinin daha önce hangi işte ne kadar süre çalıştığı baz alınarak hesaplanır. Bu nedenle herkese eşit miktarda ücret ödenmez. Duruma bağlı olarak çalışanlar iş göremezlik maaşı ya da işsizlik maaşı alabilirler. İş göremezlik ödemesi ile işsizlik maaşı birbirinden faklı olsa da benzer tek özellikleri ikisinin de çalışmayan insanlara veriliyor olmasıdır. Her iki ödemenin de çalışmayan insanlar için avantajları oldukça fazladır.

İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar? ile ilgili etiketler Ödeme
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.