Rapor alınan süreler için çoğunlukla işverenler, çalışanların maaşından bu süreleri kesmeyi tercih ederler. Çalışanların, başvuru yapmaları durumunda ise bu ücreti Sosyal Güvenik Kurumu'ndan geri almalarının önü açılmıştır.
İşe gitmediğiniz günlerde para alabilirsiniz! İşte detaylar...
SGK bünyesinde sigortalı olarak çalışanların, herhangi bir sağlık probleminden dolayı rapor almaları durumunda yapılan kesinti, devlet tarafından ödenir. Çalışanlar, kendi istekleri dışında gelişen iş kazası, meslek hastalığı ve doğum gibi sağlık sorunları nedeniyle iş hayatından uzak kalabilirler. Geçici iş görememe olarak tanımlanan bu haller için işveren tarafından çalışanın maaşından yapılan kesinti, SGK'dan geri alınabilir.
Çalışanların maaşından iş kazası, meslek hastalığı ve doğum nedeniyle yapılan kesintiler, geçici iş göremezlik olarak değerlendirilerek iade edilir. Ancak bu noktada tedavinin ardından çalışanların işine geri dönebilecek durumda olması gerekir.
İş göremezlik ödeneğinin hesaplamasında tedavinin şekli büyük oranda etkili olmaktadır. Buna göre 2020 yılı içerisinde ayakta tedavide günlük en düşük 65,40 TL; yatarak tedavide ise günlük en düşük 49,05 TL ödeme yapılmaktadır.
Ancak kişilerin durumları mutlaka yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından alınan sağlık raporu ile tespit edilmelidir. Peki geçici iş göremezlik raporu nedir? Nasıl alınır? İşte, rapor parasına dair merak edilen detaylar...