İslam İşbirliği Teşkilatı ne zaman kuruldu?

İİT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı ile başladı. Toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu üye ülkelere çağrı yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıyan bizler, diğer ülkeleri, Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde tanımaya teşvik etmeliyiz” dedi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı, Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezinde başladı. Toplantının açılışında Kur'an tilavetinin ardından konuşan Çavuşoğlu, bugün zulme "dur" demek için toplandıklarını vurguladı. İslam İşbirliği Teşkilatı ne zaman kuruldu? İslam İşbirliği Teşkilatı'na hangi ülkeler üye? Detaylar haberimizde...

ABD’nin geçen hafta Kudüs’e ilişkin aldığı kararla insanlık vicdanını derinden yaraladığını ifade eden Çavuşoğlu, ABD’nin attığı bu adımın İsrail’in Kudüs’ü işgal girişimini meşrulaştırmayı hedeflediğini belirtti. Çavuşoğlu, İslam ümmetinin bu tabloya sessiz kalmasının beklendiğini söyleyerek “Ama biz hiçbir zaman susmayacağız. Bu zorbalık barış olasılığını ve ortak yaşam zeminini yok etti. ABD’nin aldığı bu karar, bizim için yok hükmündedir.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm dünyaya yaptığı “Gelin üç semavi dinin kutsal mekanı olan Kudüs’e sahip çıkalım” şeklindeki çağrısını yineleyen Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi üyesinin, altında kendi imzası olan kararları ihlal ettiğinin altını çizdi. Bakan Çavuşoğlu, Filistin devletinin, diğer tüm ülkelerce tanınması gerektiğini dile getirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı ne zaman kuruldu? İslam İşbirliği Teşkilatı'na hangi ülkeler üye? Detaylar haberimizde...

gregergrt

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI HANGİ ÜLKELER VAR?

İslam işbirliği teşkilatında 57 üye bulunuyor. Bu ülkeler;

Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei, Burkina-Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen, Suriye (Üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 4. Olağanüstü İİT Zirvesi’nde askıya alınmıştır.)

saeawgegtrhtrhwsewawf

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İslam İşbirliği Teşkilatı ya da kısaca İİT, Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. 38. Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar gereğince örgütün ismi İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.

TARİHÇE

Church of God adlı tarikata bağlı Denis Michael Rohan adında Avustralyalı bir Hristiyan'ın 21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa'yı kundaklamayı denemesinden sonra İslam ülkeleri başkanları BM'de daimi olarak temsil de edilen İslam Konferansı Teşkilatını kurdular. Pakistan'daki ikinci toplantılarında İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluş planı gündeme getirildi. Bunun ardından İKÖ maliye ve ekonomik işleri bakanları 1973 yılında katıldıkları Cidde toplantısında mali ve parasal bir müessesenin kuruluşunun önemini vurguladılar. Nihayet İslam Konferansı Teşkilatı'nın 20 Ekim 1975 tarihli zirve toplantısında İslam Kalkınma Bankası'nın kuruluş planı onaylandı. Bugün İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek kuruluş sıfatına sahiptir.

ORGANİZASYON

Siyaset yapan en yüksek organı olan, üye devletlerin devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katıldığı ve her üç yılda bir yapılan İslam Zirvesi'nde alınan kararların işleyişini incelemek için üye ülkelerin dışişleri bakanları her yıl toplanır. Organizasyonun yönetici organı ise daimi sekreterya, iki organın kararlarının uygulanması ile görevlendirilmiştir ve merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde yer alır. Şu anki Genel Sekreter 2016'dan beri Yusuf Bin Ahmed El Useymim'dir.

KOMİTELER

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın başlıca organları şunlardır;

Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (COMCEC-İSEDAK)
Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH)
Enformasyon ve Kültürel İşler Daimi Komitesi (COMIAC)
Daimi Mali Komite
Kudüs Komitesi
Ekonomik, Kültürel ve Sosyal Sorunlar İslami Komitesi

Destekleyici kurumlar

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Ankara, Türkiye.
İslami Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), İstanbul, Türkiye.
İslami Teknoloji Üniversitesi, Dakka, Bangladeş.
İslami Ticaret Geliştirme Merkezi, Kazablanka, Fas.
İslami Fıkıh Akademisi, Cidde, Suudi Arabistan.
Islamsate İslami Ağı, Riyad, Suudi Arabistan ve Pakistan.
İslami Dayanışma Fonu Yönetici Bürosu ve Vakfı, Cidde, Suudi Arabistan.
Nijer İslami Üniversitesi, Niamey, Nijer.
Uganda İslami Üniversitesi, Mbale, Uganda.

Uzmanlaşmış kurumlar

İslami Kalkınma Bankası (IDB), Cidde, Suudi Arabistan.
İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO), Rabat, Fas.
İslami Devletler Yayın Organizasyonu (ISBO) ve Uluslararası İslam Haber Ajansı (IINA), Cidde, Suudi Arabistan.

Bağlı enstitüler

İslami Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI), Karaçi, Pakistan.
Dünya İslam Ekonomi Forumu (WIEF), Kuala Lumpur, Malezya.
İslami Başkentler ve Şehirler Organizasyonu (OICC), Cidde, Suudi Arabistan.
İslami Dayanışma Oyunları Spor Federasyonu, Riyad, Suudi Arabistan.
Uluslararası İslâm Âlemi Komitesi (ICIC), Bingazi, Libya.
İslami Gemi Birliği (ISA), Cidde, Suudi Arabistan.
Uluslararası Arap-İslami Okullar Dünya Federasyonu, Cidde, Suudi Arabistan.
İslami Bankalar Uluslararası Birliği (IAIB), Cidde, Suudi Arabistan.
Diyalog ve İşbirliği İslami Konferansı Gençlik Forumu, (ICYF-DC) İstanbul, Türkiye.
İslami Bankalar ve Finansal Kurumlar Genel Kurulu (CIBAFI), Manama, Bahreyn.
Standartlar ve İslam Ülkeleri Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İstanbul, Türkiye.

İslam İşbirliği Teşkilatı ne zaman kuruldu? ile ilgili etiketler Kudüs İslam İşbirliği Teşkilatı ne zaman kuruldu
GÜNÜN VİDEOSU

DEM Partililerden akıl almaz ırkçılık ve bölücülük: Batı'dan gelip toprağımıza sahip çıkıyorsunuz!

Mardin Belediyesi'ne kayyum atanmasını protesto eden DEM Partili göstericilerin sarf ettiği skandal sözler büyük tepki çekti. Kalabalık içerisinde bulunan kadın, "Bizim ülkemiz bizim memleketimiz. Biz kendi memleketimizde yaşayamıyoruz sizin yüzünüzden. Siz kimsiniz ki batıdan gelip toprağımıza sahip çıkmaya çalışıyorsunuz?" dedi.