İspanyol muhalefeti ve Yunanistan, Madrid - Ankara iş birliğine öfkeli
Atina'daki analistler, özellikle Yunanistan ve Fransa'nın tarihi bir askeri anlaşma imzalamasının ardından İspanyol-Türkiye yakınlaşmasının tesadüf olmadığını öne sürüyorlar. İspanya ve Türkiye'nin 'flörtleşmesine' seslerin yükseldiği Yunanistan'da sinirler bozuk. İtalyan ve İspanyol muhalefeti de bu yakınlaşmaya karşı. Buna karşın, İtalya ve İspanya hükümetleri ile Ankara'nın iş birlikleri her geçen gün artıyor.
Yunanistan hükümeti, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ülkelerinin savunma sanayinde işbirliğini geliştirme konusunda anlaşmaya varmasının ardından sert tepki gösterdi.
İki lider, 17 Kasım Çarşamba günü Ankara'da bir araya geldiğinde Erdoğan, Sánchez'in İspanya ile işbirliği içinde silahlanma programlarını duyurmasına övgüde bulundu.
SİHA VE UÇAK GEMİLERİ'NİN DIŞINDA DENİZALTILAR DA GÜNDEMDE
Özellikle Türkiye'nin İspanya ile işbirliği yaparak Türk Donanması'nın SİHA gemisi olarak inşa edilen yenilikçi 'TCG Anadolu'yu inşa ettiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Türkiye için daha da büyük bir 'uçak gemisi'nin inşasını önerdi.
“Amacımız büyük bir uçak gemisi inşa etmek. Belki denizaltı alanında da çaba göstereceğiz. Bu adımları atacağız. Savunma sanayinde birlikte yapacağımız çok şey var” dedi.
'İSPANYA - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ AB İÇİN ROL MODEL OLMALI'
İspanya'nın Türkiye'ye yönelik tutumunun diğer AB ülkeleri tarafından da “rol model” olarak görülmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Erdoğan, 600'den fazla İspanyol şirketinin Türkiye'deki yatırımlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 'İspanyol bankası BBVA'nın varlığı Türkiye'ye duyulan güvenin en somut göstergesidir' dedi.
İspanya, Doğu Akdeniz'de gaz arama faaliyetleriyle ilgili gerilimlerin en başından beri Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı AB yaptırımları talebine karşı çıkıyor.
Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü'nün resmi verilerine göre, İspanya ve İtalya, Türkiye'nin Avrupa'daki başlıca silah tedarikçileri.
Özellikle 2015-2019 döneminde Türkiye'ye yapılan silah ithalatının yüzde 43'ü İtalya ve İspanya'dan geldi.
İSPANYOL TÜRK FLÖRTÜ ATİNA'YI KIZDIRDI
Yunanistan hükümet sözcüsü Giannis Oikonomou, AB üye ülkelerinin "Türkiye ile ilişkiler ve Türkiye'nin provokasyonları ve uluslararası hukuku ihlalleri" ile ilgili konularda AB Konseyi'nin kararlarına bağlı olduğunu "söylemeye gerek yok" dedi. Yunan yetkili, "Sosyalist İspanya başbakanı Avrupa Konseyi'nin genel tutumunu dikkate almalıydı" dedi.
'FRANSA - YUNANİSTAN PAKTININ ARDINDAN, BU TESADÜF DEĞİL'
Euractiv'e göre, Atina'daki analistler, özellikle Yunanistan ve Fransa'nın üçüncü bir ülkenin saldırısına uğraması durumunda, üçüncü bir ülkenin saldırısına uğraması durumunda karşılıklı yardım sağlayan önemli bir askeri anlaşma imzaladıktan sonra İspanya-Türkiye yakınlaşmasının tesadüf olmadığını öne sürüyorlar.
Dahası, analistler, İspanya'nın Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki artan kıpırtısını olumlu olarak görmediğini düşünüyor.
İSPANYOL MUHALEFETİ DE TÜRKİYE KARŞITI
Sánchez'in Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurma çabası, İspanya'daki ana muhalefet partisinin de eleştirilerini çekti.
Merkez sağ Halk Partisi lideri Pablo Casado, partisinin Yunanistan ve Kıbrıs'ın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğini vurguladı.
“Sánchez'in Türkiye ziyaretinden sonra, Halk Partisi (PP) olarak, Avrupa Birliği üyeleri olarak Yunanistan ve Kıbrıs'ın toprak bütünlüğünü ve uluslararası ilişkilerimizde insan haklarına ve ortak güvenlik ve göçmenlik politikasına saygı duyduğumuzu yineliyoruz, "dedi.