İSPARK'tan tuhaf elektrikli araç şarj istasyonu ihalesi! "Oldu bitti ile yabancı ortaklı bir gruba mı tahsis edecekler?"

İBB iştiraki İSPARK'ın işlettiği otoparklara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi için 17 Eylül'de çıkacağını duyurduğu ihale büyük tepki çekti. İSPARK'ın isteklerinden ötürü Koç Holding ve Kalyon Holding gibi kuruluşların bile ihaleye katılamayacağını ifade eden E Mobilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Ataman "İSPARK, oldu bitti ile İstanbul'u yabancı ortaklı bir gruba mı tahsis etmek istiyor." dedi. 

İBB iştiraki İSPARK işlettiği otoparklara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu ve işletilmesi için 17 Eylül'de ihaleye çıkacağını duyurdu. 

ŞARTNAMEDE TEPKİ ÇEKEN DETAY

İlgili ihalenin şartnamesine tepki gösteren E Mobilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Osman Ataman, "Şartnameye göre mevcut 170 lisanslı şarj ağı işletmecisinin en az 159'u, muhtemelene 167'si ihaleye katılamıyor. İSPARK, oldu bitti ile İstanbul'u yabancı ortaklı bir gruba mı tahsis etmek istiyor." dedi. 

"REKABET AÇISINDAN HUKUKA AYKIRI"

Şartnamede İstanbul içi en az 60 kurulu istasyon, Türkiye çapında en az 100 DC kurulu istasyon, en az 20 milyon TL ödenmiş sermaye talep edilmiştir. İSPARK'ın kendi sermayesi bile bu rakamdan azdır. 

İSPARK'ın bu isteklerinden ötürü Koç Holding ve Kalyon Holding gibi kuruluşların bile ihaleye katılamayacağını ifade eden Ataman, "İhalenin bu şekliyle sonuçlanması, rekabet açısından hukuka aykırı durumdadır ve tekelleşmeye yol açacaktır. Belirsizlikler, zorluklar ce imkansızlıklar içeren, rekabetçi ortamı özenle ortadan kaldıran bir ihale şartnamesi fayda sağlamayacaktır." dedi. 

Ataman ayrıca yazılı olarak ihalenin iptalini talep ettiklerini fakat kendilerine herhangi bir dönüş olmadığını belirterek, "İSPARK henüz sektör oluşmadan oldu bitti ile İstanbul'u yabancı ortaklı bir gruba mı tahsis etmek istiyor?"  sorusunu sordu. 

İSPARK'tan tuhaf elektrikli araç şarj istasyonu ihalesi! "Oldu bitti ile yabancı ortaklı bir gruba mı tahsis edecekler?" ile ilgili etiketler İBB İstanbul İSPARK