İsrail 51 yıl sonra ilk kez Suriye'ye girdi! ABD'den açıklama: Geçici bir durum!
İsrail, 1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına girdi. Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi geçen İsrail ordusunun Suriye'ye girmesine dünyadan tepki gelirken ABD açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, bu durumun 'geçici' olduğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in Suriye topraklarına girmesinin "geçici bir durum" olduğunu söyledi.
"İSRAİL'İ TEHDİT EDECEK BOŞLUK YARATILDI"
Miller, günlük basın toplantısında Suriye'deki son gelişmeleri ve rejimin çökmesini değerlendirdi. Her ülkenin terörist örgütlere karşı harekete geçme hakkı olduğunu belirten Miller, "Suriye ordusu müzakere konusu olan İsrail-Suriye tampon bölgesi etrafındaki mevzilerini terk etti. Bu da potansiyel olarak İsrail'i ve vatandaşlarını tehdit edecek, terörist örgütler tarafından doldurulabilecek bir boşluk yarattı." dedi.
"Bence her ülke, özellikle şu anda Suriye'de içinde bulunduğumuz gibi istikrarsız zamanlarda, sınırında terörist örgütler tarafından doldurulabilecek olası bir boşluktan endişe ederdi." diyen Miller, İsrail'in bu eylemlerinin "geçici olduğunu" öne sürdü.
"1974'TEKİ ANLAŞMAYI DESTEKLİYORUZ"
Sözcü Miller, İsrail ve Suriye arasında 1974'te varılan Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı desteklediklerini yineledi.
İsrail'in bu işgal girişiminin bölge ülkeleri tarafından kınandığının hatırlatılması üzerine Miller, "Biz gerginliği azaltma ve istikrar sağlamaya çalışıyoruz." diyerek, bölgede sağlanacak bir istikrarın "İsrail dahil" tüm ülkelerin çıkarına olacağına değindi.
ABD, HTŞ İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞÜYOR
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile ilişkileri sorulan Sözcü Matthew Miller, "çeşitli gruplarla bazen doğrudan bazen de aracılarla" iletişim kurduklarını belirterek, "Son bir kaç gündür" bu görüşmeleri yaptıklarını Suriye içinde veya dışında bu tarz örgütlerle iletişim kurmanın kendileri için "birçok yolu" olduğunu belirtti.
MÜNBİÇ SORUSUNA CEVAP
Sözcü, bu tür görüşmelerin devam edeceğini belirtirken ne konuşulduğu konusuna ayrıntılara girmek istemediğini ifade etti. Miller, Münbiç'te askeri muhalif güçlerle terör örgütü PKK/YPG arasında yaşanan çatışmalarla ilgili "Kimsenin bu istikrarsızlık döneminden yararlanarak Suriye içinde kendi pozisyonlarını ilerletmeye çalışmasını istemiyoruz. Bunu, bölgedeki tüm ilgili taraflara açıkça belirtiyoruz." ifadelerini kullandı.
ABD güçlerinin Suriye'de SDG adını kullanan PKK/YPG ile işbirliğinin devamı konusunda Miller, "SDG'ye destek konusunda raporumuzdaki duruşumuzda bir değişiklik olmadı." diyerek örgütün DEAŞ'a karşı mücadelede "hayati bir ortak" olmaya devam edeceğini dile getirdi.
NETANYAHU "SONSUZA DEK İSRAİL'İN PARÇASI OLACAK" DEMİŞTİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Şam rejiminin devrilmesinden sonra, girerek işgalini genişletmeye çalıştığı uluslararası hukuka göre Suriye toprağı sayılan Golan Tepeleri'nin "sonsuza dek İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacağını" söylemişti.