İsrail dışlanıyor! Türkiye başlattı dünya İsrail’e ambargo için harekete geçti

Türkiye’nin İsrail’in ekonomisinde ağır yaralar açacak olan topyekün ticari ambargosu sonrası, dünya İsrail’den mal alımını durdurmaktan silaha ambargosuna kadar çeşitli önlemler almaya başladı. Haaretz Gazetesi’nde yer alan habere göre, İsrail dışlanmaya başladı. işte detaylar...

İsrail Şimdiden Uluslararası Alanda Dışlanmaya Başlandı. Peki Bu İsraillilerin Umurunda mı?” başlıklı yazıda, “Ticaretten akademiye ve diplomasiye, İsrail giderek artan bir uluslararası izolasyonla karşı karşıya. Asıl soru, İsraillilerin Gazze savaşının sonuçlarını saptırmaya devam mı edecekleri yoksa rotayı mı değiştirecekleri.” denildi.

İsrail dışlanıyor! Türkiye başlattı dünya İsrail’e ambargo için harekete geçti

İsrail vatandaşlarının bu ambargoya rağmen politikalarda değişiklik talep etmediği belirtilen yazı şöyle:

“İsrail, Uluslararası Adalet Divanı davaları, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararı ve Güvenlik Konseyi oylamasında çekimser kalan ve yerleşimcilere yaptırım uygulayan ABD gibi müttefiklerinin onaylamamasıyla uluslararası incelemeyle karşı karşıya kaldı. Diğer ülkeler ve Avrupa Parlamentosu da İsrail'i yaklaşımını değiştirmeye çağırdı.

Birçok İsrailli uluslararası akımlara rağmen politikalarında bir değişiklik talep etmedi çünkü küresel izolasyonu gerçek bir sonuçtan ziyade bir uyarı olarak görüyorlar ve suçu kendi politikalarından uzaklaştırma eğilimindeler. Ancak bu tutumların modası geçmeye başladı.

Gazze savaşının ilk yarısı boyunca İsrail'e karşı alınan uluslararası önlemlerin çoğu gerçek kısıtlamalardan yoksundu ve sadece sembolikti, bu da olumsuz duyguların ötesinde çok az etki yarattı.

Yerleşimcilere yönelik yaptırımların çok az etkisi oldu. Uluslararası Adalet Divanı davaları İsraillileri kızdırdı ancak bireyleri hedef almadı.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'ndaki davalar, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararı ve Güvenlik Konseyi oylamasında çekimser kalan ve yerleşimcilere yaptırım uygulayan ABD gibi müttefiklerinin onaylamamasıyla uluslararası incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Diğer ülkeler ve Avrupa Parlamentosu da İsrail'i yaklaşımını değiştirmeye çağırdı. Louis Fishman, İsrail ve Türkiye arasındaki ticaretin önemine dikkat çekerek, siyasi gerginliklerin her iki ekonomiyi ve Türk Hava Yolları'nı etkileme potansiyeline dikkat çekti.

Belçika'nın önerdiği gibi ekonomik yaptırımlar diğer ülkelerin politik-ekonomik hesaplarını etkileyebilir.

Giderek artan sayıda ülke İsrail'in askeri sanayisine yönelik akışı yavaşlatıyor: Şubat ayında Hollanda'da bir mahkeme, İsrail'in F-35'ler için ihtiyaç duyduğu bazı parçaların ihracatının durdurulmasına karar verdi.

Kanada İsrail'e silah ihracatını durduracağını açıkladı ve İtalya Dışişleri Bakanı 7 Ekim'den itibaren İsrail'e silah göndermeyi durdurduklarını açıkladı. Bu ülkeler İsrail'in başlıca silah tedarikçileri değil, ancak İtalya İsrail'in 3. büyük tedarikçisidir.

Askeri araştırma ortaklıklarını sona erdirme çabaları silahlanmadaki yavaşlamayı daha da kötüleştirebilir. MIT'de bir grup, İsrail Savunma Bakanlığı'nın savaşla ilgili araştırmalara sponsorluk yapmasına son verilmesini savunuyor.

Çok sayıda İsrailli akademisyen yurtdışındaki iş birliklerinin iptal edilmesiyle birlikte küresel araştırmalardan soyutlanma riskiyle karşı karşıya kaldılar. Tel Aviv Üniversitesi'nin başkan yardımcısı bu durumun İsrail akademisini ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

İsrail uluslararası eleştirilerden İsrail karşıtlığını sorumlu tutma eğiliminde olsa da son savaşın ciddi yansımaları oldu. On yıllardır süren küresel entegrasyon artık risk altında. İsrailliler bunu kabul etmeli ve uluslararası konumlarında önemli bir değişimden kaçınmak için rotalarını değiştirmelidir.

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.