İsrail kaynaklarında Darbeci Hafter: 'Eski bir CIA ajanı'
Arap Birliği, Türkiye’nin Libya’daki çabalarını kınarken, İsrail’e sessiz kalıyor. Bunun sebebi ise ilişkilerin en derin ve karanlık yerlerinde yatıyor. CIA ajanı bir ABD vatandaşı olan Libya darbecisi General Hafter, Türkiye düşmanı olması sebebiyle Arap Birliği ile İsrail’in arasını yakınlaştıran bir katalizör görevi görüyor.
BAE’den kalkan ve İsrail aktarmalı Mısır seferi yapan Libya’ya ait özel jet bize ne anlatıyor?
ÖZEL BİR JETİN UÇTUĞU ROTA, ASLINDA ÇOK ŞEY ANLATIYOR
Middle East Monitor'ün aktardığı habere göre; bu haftanın başlarında, Libyalı savaş ağası Darbeci Halife Hafter’a yakın kişileri taşıyan Libya’ya ait bir özel jet, İsrail’in Ben Gurion havaalanına indi.
Uçaktakilerin kimlikleri açıklanmazken, İsrailli bir gazeteci jetin BAE’den havalandığını ve İsrail’den sonraki varış noktasının ise Mısır olduğunu açıkladı.
İsrail kamu yayın kuruluşu Kan için çalışan Itay Blumental, “Libya’nın doğusunu kontrol eden Libyalı General Halife Haftar’ın adamları tarafından kullanılan bir özel uçak (P4-RMA) Dubai’den Ben Gurion Havaalanı’na doğru yola çıktı” diye tweet attı. “Daha sonra Mısır’a doğru havalanacak.” diye de ekledi.
Ziyaretin nedeni net olmamakla birlikte, Libya ile işgal devleti İsrail arasında diplomatik bir ilişki olmadığı açıktır. Ancak İsrailli gazeteci iki taraf arasında gizli bir ilişki olduğunu belirtti.
ANALİSTLER: İSRAİL VE HAFTER ARASINDA GÜÇLÜ BİR BAĞ VAR
Aslında, çok sayıda analistin araştırmalarına göre, Doğu Libya’nın büyük bölümünü kontrol eden darbeci general ile İsrail arasında güçlü bir ilişki olduğunu, ancak Haftar’in bu ilişkiyi “Selefi ve milliyetçi destekçilerini” memnun etmek için gizli tuttuğu değerlendiriliyor,
Hafter ile İsrail arasında bağlantılar olması garip değil, birçok Arap ülkesi ve liderinin Israil devleti ile resmi veya gayri resmi ilişkileri var.
GARİP OLAN İSE ARAP BİRLİĞİ’NİN BU İLİŞKİYİ DESTEKLEMESİ
Garip olan taraf ise, İsrail’in Haftar’ın Libya’yı yok etmesine yardım etmesi ve Arap Birliği’nin bu durumdan memnun olması.
Diğer yandan Türkiye’nin Trablus merkezli ve BM tarafından tanınan resmi Libya hükümetiyle Haftar’e karşı yaptığı koalisyon ve Libya’nın yeniden inşası için olan girişimleri ise Arap Birliği tarafında memnuniyetsizliğe yol açıyor.
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (GNA) kurulduğu 2015 yılından bu yana Türkiye’nin BM kararlarına olan bağlılığının bir parçası olarak yanında durduğunu belirten Ankara, Libya’da BM Güvenlik Konseyi’ne uygun siyasi bir süreci desteklediğini söyledi.
Hafter’in milis güçleri, 2019’da GNA’nın kontrolü altındaki bölgelere saldırdığında, Türkiye zor durumdaki hükümetin yardım çağrılarına cevap verdi ve uluslararası alanda tanınan yönetimi destekledi, ancak neredeyse diğer tüm ülkelerin darbeci ve illegal tarafa destek verdiği görüldü.
GNA, dağılmadan önce, Türkiye’nin talebi üzerine Libya’da destek sağladığını ve ülke istediği sürece bunu sürdüreceğini söyledi. Öte yandan Türkiye, GNA ile imzalanan anlaşma uyarınca Libya’da eğitim, sağlık, insani yardım ve danışmanlık alanlarında desteğini sürdüreceğini açıkladı.
TÜRKİYE VE LİBYA ARASINDA 500 YILLIK BİRLİKTELİK MEVCUT
Türk kaynaklar yaptığı açıklamalarda, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi amacımız, 500 yıllık birlik, ortak tarih, kültür, anlayış ve inançlara sahip olduğumuz Libya’da toprak bütünlüğünü, sürdürülebilir ateşkesi, kalıcı barış ve istikrarı sağlamaktır.” dedi.
Türkiye, Haftar’ın Trablus’u işgal etme ve BM destekli GNA’yı ortadan kaldırma girişimini suya düşürdü ve sivillere yönelik saldırıları ve sivil altyapının tahrip edilmesini durdurdu. Ancak bu süreç boyunca Arap Birliği sürekli olarak Türkiye’ye Libya’yı terk etmesi ve içişlerine “müdahale etmeyi” bırakması yönünde çağrıda bulundu.
ARAP BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE TAKINTISI İSRAİL’E YARIYOR
Eylül ayında Arap Birliği, Türkiye’yi Arap ülkelerinin içişlerine müdahale ettiği iddiasıyla kınamış, GNA ile yaptığı ikili anlaşmalara ve ona verdiği destek ve korumaya atıfta bulunarak “Orta Doğu’daki istikrar ve güvenliği tehdit eden” eylemleri durdurmaya çağırmıştı.
Bu arada Arap Birliği, Hafter ile birlikte İsrail devletinin Libya’ya açıkça yıkıcı müdahalesi konusunda sessizliğini koruyor. 2018 yazında BAE, Haftar ile İsrail’in Mossad gizli servisi arasında yapılan ve 2011 yılında BM Güvenlik Konseyi tarafından Libya’ya uygulanan silah ambargosunu ihlal ederek eski Libya Ulusal Ordusu’na (LNA) silah sağlamayı kabul eden gizli bir toplantıya arabuluculuk yaptı.
İSRAİL İSTİHBARAT KAYITLARINDA HAFTER: ‘ESKİ BİR CIA AJANI’
Washington Free Beacon, bu yılın Nisan ayında İsrailli istihbarat yetkililerinin Haftar’ın oğluyla, Darbeci Hafter’in 2021 başkanlık seçimlerindeki adaylığını görüşmek üzere özel olarak görüştüğünü belgeledi.
Kayıtlarda Haftar için, “1990’larda iltica etmeden ve CIA ajanı olmadan önce Muammer Kaddafi yönetimindeki güvenilir bir eski askeri liderdi” denildi. Ayrica, “[Saddam] Haftar’ın [Halife Haftar’ın oğlu] bir zaferinin İsrail ile Libya arasında daha yakın ilişkilere yol açabileceği” belirtildi.
2015 yılında Amman’a yaptığı bir ziyaret sırasında İsrailli yetkililerle bir araya gelen Haftar, libya’nın Sirte kentine hava saldırıları düzenleme çağrısında bulundu ve bu çağrı yerine getirildi. Bunun karşılığında Haftar, İsrail ile petrol ve silah anlaşmaları imzalama sözü verdi.
İSRAİL ORDUSU: DOSTUMUZUN DOSTU VE DÜŞMANIMIZIN DÜŞMANI DOSTUMUZDUR
2017’nin başlarında Richard Silverstein, sessizliğin nedeninin İsrail’in Arap Birliği’nin etkili üye ülkelerinin çoğuna – Mısır, BAE ve Ürdün – dost olması olduğunu söyledi.
Richard Silverstein İsrailli bir ordu kaynağının şöyle dediğini bildirdi: “Dostumuzun dostu ve düşmanımızın düşmanı bizim dostumuzdur. Hafter; Mısır, Ürdün ve BAE’nin dostudur.”
Kaynak: M5