İsrail protestoları gölgesindeki Eurovision 2024 finali! İsviçre kazandı

İsrrail protestoları gölgesinde 68'incisi gerçekleşen Eurovision 2024 finali düzenlendi. Geçtiğimiz yıl Eurovision Şarkı Yarışması'nı İsveç'ten Loreen, “Tattoo” şarkısıyla kazanmıştı. Eurovision 2024 finalinde kazanan ise İsviçre oldu! İşte Eurovision'da yaşananlar...

2024 Eurovision Şarkı Yarışması finali İsrail protestoları gölgesinde başladı. İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen final "Eurovision Song Contest" resmi YouTube hesabı üzerinden canlı yayında takip edilebildi.

KAZANAN İSVİÇRE 

İsrail'in katılımı nedeniyle yoğun protesto ve boykot eylemlerinin damga vurduğu İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nı İsviçre'nin temsilcisi Nemo kazandı.

 

İşte Eurovision Finali'nde yaşananlar:

22:35 İsrail temsilcisi Eden Golan, "Hurricane" isimli İbranice ve İngilizce şarkısıyla sahnede! İsrail'in katılımı tepki çekmişti. Performans sonrası Eden Golan'ı izleyenlerin bir kısmı alkışlarken salondan tepki sesleri de yükseldi!

İsrail protestoları gölgesindeki Eurovision 2024 finali! İsviçre kazandı - Resim : 2

Malmö'de 7 Mayıs'ta ilk yarı final, 9 Mayıs'ta ikinci yarı final ve dün finali yapılan yarışmaya İsrail'in katılması çeşitli çevrelerce eleştirilirken, kent binlerce kişinin katıldığı eylemlere sahne oldu.

Yarışmayı, İsviçre'nin temsilcisi Nemo, "The Code" isimli şarkısıyla 591 puan toplayarak kazandı.

Ödülünü, geçen yıl yarışmanın kazananı İsveçli şarkıcı Loreen'den alan Nemo, yaptığı konuşmada, "Çok teşekkür ederim ve umarım bu yarışma vaadini yerine getirebilir, haysiyet ve barış için mücadele eder." dedi.

Hırvatistan 547 puanla ikinci olurken, Ukrayna 453 puanla üçüncü sırada yer aldı.

İsrail ise yarışmayı 375 puanla beşinci sırada tamamladı.

Finalde sahne alan İsrailli şarkıcı Eden Golan'ın performansı boyunca seyircilerce yuhalandığı ve "Özgür Filistin" sloganlarının atıldığı videolar sosyal medyada geniş yer buldu.

İsrail sunucusunun ülkesinin jüri oylarını sunmak için arenaya canlı bağlandığı sırada da protesto ıslıkları ve yuhalama sesleri yükseldi.

Jüri oyları sırasında protesto edilen bir diğer isim de Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) süpervizörü Martin Österdahl oldu.

 

İSRAİL'E TEPKİ SÜRÜYOR! NORVEÇ TEMSİLCİSİ GÖREVİNDEN ÇEKİLDİ

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Eurovision şarkı yarışmasında Norveç’i temsil eden Alessandra Mele, İsrail’in Eurovision’da yer almasını protesto ederek, Eurovision finalinde ülkesinin oylarını sunma görevinden çekildi. Mele yaptığı açıklamada, "Eurovision'un sloganı olan United by Music' (Müzikle Birleş), müzik yapmamın nedenidir. Ama şu anda bu sadece boş bir söz. Devam eden bir soykırım var ve sizden lütfen gözlerinizi açmanızı, kalbinizi açmanızı istiyorum. Bırakın sevgi sizi gerçeğe götürsün, gerçek gözlerinizin önünde. Özgür Filistin” dedi. Mele, geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada "Queens of Kings" isimli şarkıyla ülkesini temsil etmiş ve 5'inci olmuştu.

Eurovision 2024 şampiyonu belli oluyor Finale saatler kala diskalifiye geldi

İSRAİL PROTESTOLARI SÜRÜYOR


İsrail'in yarışmaya katılmasını protesto edenler final gününde de İsveç'in Malmö kentinde gösteri yaptı. Binlerce kişi Filistin için destek gösterilerine katıldı.

DİSKALİFİYE OLDU

Eurovision 2024 şarkı yarışmasında, Hollanda'yı temsil eden Joost Klein, finale saatler kala yarışmadan diskalifiye edildi. Hollandalı müzisyenin dahil olduğu olayın ardından prodüksiyon ekibinden bir kadının polise şikayette bulunduğu ve İsveç polisinin olaya ilişkin inceleme başlattığı açıklandı. Gelişmenin ardından Avrupa Yayın Birliği, hukuki süreç devam ederken Klein’in yarışmada yer almasının doğru olmayacağına karar verdi.
Dün gece kostümlü prova için sahneye çıkamayan Klein’in karıştığı olayın İsrail delegasyonu ile ilgili olduğu iddia edilirken, Avrupa Yayın Birliği tarafından yapılan açıklamada, “Medyada yer alan haberler ve sosyal medyadaki spekülasyonlara rağmen, başka herhangi bir katılımcı veya delegasyon üyesinin bu olay ile alakasının bulunmadığını net bir şekilde ifade etmek istiyoruz” denildi.Kostümlü prova sırasında İsrailli temsilci Eden Golan’dan önce beşinci sırada sahne alması beklenen Klein’in sahneye çıkmayacağının anons edilmesi sonrasında seyirciler bu açıklamayı ıslıklayarak protesto etmişti. Hollanda basını ise “Europapa” isimli şarkısıyla yarışmanın favorileri arasında yer alan Klein’in bu olay nedeniyle diskalifiye edilmesinin orantısız bir tepki olduğunu ve karar nedeniyle şok içerisinde olduklarını duyurdu.

 

İsrail protestoları gölgesindeki Eurovision 2024 finali! İsviçre kazandı ile ilgili etiketler Eurovision
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.