İsrail: Türkiye'nin ihracat yasağı ekonomimiz için büyük baş ağrısı
Türkiye’nin İsrail’e başlattığı ihracat yasağı, İsrail basınında endişe yarattı. İsrail medyası, “İsrail daha kötüsüne hazırlanmalı. Boğazların kapatılması dahil her şeye hazır olmak gerekiyor. İsrail'in çimento ve inşaat demiri gibi stratejik ürünlerde yerel üretime geçmesi gerekecek” diye yazdı. İşte detaylar...
Türkiye’nin İsrail’e başlattığı ihracat yasağı, İsrail basınında endişe yarattı. İsrail medyası, “İsrail daha kötüsüne hazırlanmalı. Boğazların kapatılması dahil her şeye hazır olmak gerekiyor. İsrail'in çimento ve inşaat demiri gibi stratejik ürünlerde yerel üretime geçmesi gerekecek” diye yazdı.
Türk sanayisinden övgüyle bahseden yayın organı şöyle yazdı:
“Türkiye, pek çok ürün üreten bir sanayi gücü. Türkiye'deki AVM'lere yapılan bir gezi de bunu gösterir. Uluslararası markaların payı az, buna karşılık yerel markalar perakendede hakim durumda. Bu da gücün kanıtı.
Türk sanayisinin kapasitesi aynı zamanda hammadde ve sanayi ürünlerine de yansıyor. Dolayısıyla da bize yansıyor.
Türkiye, ticaretin ötesinde, İsrail'e giden stratejik mallar için de bir geçiş ülkesidir. Rusya ve Ukrayna'dan tahıl ile Kafkas ülkelerinden petrol taşıyan gemiler, Türkiye'nin kontrolü altındaki İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçmektedir.
Bu boğazlarda ulaşım, Türkiye'nin kontrolündedir. Görünüşe göre 'barış zamanında' sivil ve ticari gemilerin serbest geçişini garanti eden uluslararası bir anlaşma tarafından düzenleniyor.
Ancak Türklerin güvenlik sorunları, hava durumu vb. nedenlerden dolayı boğazları kısmen kapatma seçeneği var.
1990'larda Türkiye, İsrail için önemli bir ticari varış noktasıydı. İsrail savunma sanayii, Türk askeri teçhizatını modernize etti ve Türkiye de İsrail askeri teçhizatını modernize etti, bir Türk şirketi İsrail'de Terminal 3'ü inşa etti.
Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağı getirdiği 54 üründen oluşan listede yer alan ürünlerin büyük çoğunluğu inşaat girdileri ve metaller alanında yer alıyor.
Türkiye ihracat yasağı kararından çok az zarar görürken biz daha fazla zarar göreceğiz.. Çünkü bizim onlara olan ihracatımızı onlar başka yerden karşılayabilir ama onların bize olan ihracatı bizimkine kıyasla kat kat fazladır ve stratejik ürünlerdir.
İsrail'in karar vericilerinin tüm bunları dikkate alması gerekir. İsrail'in, uluslararası toplumu, Boğazlardan geçiş serbestisi konusunda Türkiye'ye sessiz bir diplomatik mesaj iletmeye teşvik etmesi iyi olurdu.”