İsrail'e savaş suçu soruşturması açılmamasına küresel tepki

İsrail'in 243 Filistinliği katlettiği saldırılarla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde savaş suçu soruşturması açılmasına başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı ülkelerin engelleme girişimlerine tepki geldi. Aralarında eski başbakan ve bakanların olduğu 50 siyasetçi açık bir mektup yazarak uluslararası hukukun uygulanması gerektiğinin altı çizildi. Mektupta ayrıca Trump yönetiminin mahkeme üyelerine yaptırım kararına da sert tepki geldi.

İsrail'in Gazze'deki insanlık dışı saldırılarına ve katliamlarına dünya çapında tepkiler gelmesine rağmen savaş suçu soruşturması açılmasına ABD ve İngiltere'den engelleme gelmişti. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin soruşturma açmasına konan engeller uluslararası hukukun nasıl uygulandığını tartışmaya açtı.

İsrail'in Gazze'de 243 Filistinliği katletmesine ve yaptığı onlarca hukuksuzluğa rağmen savaş suçu soruşturması açılmasının engellenmesine sert tepki geldi. Aralarında eski başbakan ve bakanların bulunduğu 50 siyasetçi yayınladığı açık mektupta uluslararası hukukun uygulanması çağrısı yaptı.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, mektupta Trump yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik yaptırım kararlarına tepki gösterilerek, bu durumun mahkeme personelini ve ailelerini ciddi tehlikeye atacağının altı çizildi. 50 siyasetçinin imzasının olduğu mektupta bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için tüm hak ihlallerinin araştırılması gerektiği belirtilerek, aynı durumun Sudan, Libya ve Ukrayna gibi çatışmaların sürdüğü bölgeler için de geçerli olduğu vurgulandı.

Açık mektupta İngiltere Başbakanı Johson'ın İsrail'e soruşturma açılmasını engelleme girişimlerine tepki gösterilerek, "Küresel adaleti temin etmek niyetindeysek, mahkemeyi itibarsızlaştırma girişimlerine müsamaha gösterilemez" ifadeleri yer aldı.

Mektupta son olarak şu ifadeler yer aldı:

"Siyasi güdümlü şikayet ve soruşturma korkularını anlıyoruz. Ancak Roma tüzüğünün en yüksek adalet kriterlerini garanti ettiğine ve dünyanın en ciddi suçlarında cezasızlığı ele almak için çok önemli bir yol sağladığına şiddetle inanıyoruz. Harekete geçmemek ciddi sonuçlara yol açar.”

İSRAİL'E SORUŞTURMAYA ENGELLEME GİRİŞİMLERİ

Söz konusu mektup, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik yaptırım kararını Biden yönetiminin tersine çevirmesi ve İngiltere başbakanı Boris Johnson'ın İsrail'e destek veren açıklamaları sonrası geldi. Johnson, İsrail'e soruşturma girişimlerinin "Birleşik Krallık'ın dostuna ve müttefikine kısmi ve önyargılı bir saldırı izlenimi verdiğini" iddia etmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise herhangi bir savaş suçu soruşturmasının "saf antisemitizm" olacağını savunmuştu.

İsrail'in savaş suçlarının araştırılmasına Almanya gibi Avrupa ülkeleri de karşı çıkıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İsrail'e savaş suçundan soruşturma açılmasına karşı çıkarken "Filistin'in bir devlet statüsünde olmadığı için Savaş Suçları Mahkemesi'nin yetki alanında olmadığı" savunması yaptı.

Danimarka Eski Dışişleri Bakanı Mogens Lykketoft ise İsrail'e savaş suçları soruşturması açılması gerektiğinin altını çizerek, "Kurallara dayalı bir küresel düzen, uluslararası hukuk ihlallerinin sonuçlarıyla karşılanması gerektiği fikrine dayanır" dedi.

 

İsrail'e savaş suçu soruşturması açılmamasına küresel tepki ile ilgili etiketler İsrail Gazze soruşturma Mektup Trump ABD savaş suçu bors johnson biden ingiltre
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.