İsrail'in Fauda'sı, Kıbrıslı Rumlar'ın Famagusta'sı, bizimkilerin aşk, meşk, gizem işleri...

Netflix'in Türk askerini katliamcı olarak gösterdiği yeni dizisi akıllara "Türk yapımcılar neden bugüne kadar Türkiye'nin haklı siyasi davalarını satır aralarında da olsa yapımlarında anlatmıyor" sorusunu getirdi.

SUPERHABER-ÖZEL

Netflix'in 20 Eylül'de yayınlanacak yeni dizisi Famagusta tartışmalarla birlikte büyük reklamını yapmaya devam ediyor.

Türk askerini Kıbrıs'ta işgalci olarak gösteren diziye AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a kadar pek çok siyasi tepki gösterdi.

Daha önce de Türkiye aleyhtarı içerikleriyle gündeme gelen Netflix'e Famagusta dizisi için KKTC'nin unutulmaz lideri Rauf Denktaş'ın danışmanı KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Ata Atun "Netflix eğlence platformu mu yoksa propaganda aracı mı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

KIBRIS RUM YÖNETİMİ FİNANSE EDİYOR

Atun yazısında dizinin Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından finanse edildiğini belirtti.

"Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından finanse edilen ve yapımına katkı konan dizide, Yunanistan’ın 15 Temmuz 1974 tarihinde darbe yaparak Makarios’u devirmesi ile başlayan iç çatışmalar yok. 

Darbeyi gerçekleştiren EOKA B teröristleri tarafından solcu Rumların katledilmesi, terörist başı Nikos Sampson’un darbe lideri ilan edilmesi yok.

 Türkiye’nin, Yunanistan’ın ve İngiltere’nin garantörü olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılarak yerine 'Kıbrıs Helen Cumhuriyeti'nin ilan edilmesi ve Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’nin yönetimindeki Kıbrıs adasının Yunanistan’a ilhak edildiğinin açıklaması yok.

Tabi ki bunlar olmayınca, Kıbrıs adasının Yunanistan’a ilhak edildiği açıklaması sonrasında Rum Milli Muhafız ordusunun ve terör örgütü EOKA B’nin silahlarını Kıbrıs Türklerine yöneltmeye başlandığı, uluslararası tanınırlığı olan Kıbrıs Cumhuriyeti anayasası EK I, Garanti ve ittifak Anlaşması’nda belirtildiği üzere Türkiye’nin garantör devlet olduğu ve EK I, Madde 4’e göre garantör devletlerin, Kıbrıs Cumhuriyetinde statü değişikliği olduğu vakit müdahale yetkisi olduğu da yok."

İsrail'in Fauda'sı, Kıbrıslı Rumlar'ın Famagusta'sı, bizimkilerin aşk, meşk, gizem işleri...

BİZİMKİLER NEDEN SUSUYOR?

Propaganda dizisiyle ilgili tartışmalar ve peş peşe tepkiler sürerken akıllara "Netflix her türlü kara propagandaya izin verirken bu platform ile anlaşmalı Türk yapımcılar, sanatçılar neden Türkiye'nin haklı davalarını anlatmıyor?" sorusu geliyor.

ABD'li Netflix şirketinin dünya çapında en büyük işbirliği ortakları arasında Türk yapımcılar yer alıyor.

Bugüne kadar "orjinal Netflix içeriği" konseptinde pek çok yapım milyon dolarlara dünyaya pazarlandı. Ama hepsinin teması aşk, gizem vs. konulardı. Kulüp, Bir Başkadır, Osmanlı Yükseliyor, Fatma, Pera Palas'ta Gece Yarısı gibi yapımları tüm dünya izledi.

Ama hiçbirinin satır arasında bile Türkiye'nin 40 yıldır başına bela olan haklı terörle mücadelesi ya da Mavi Vatan gibi konular yer almadı.

İsrail'in Fauda'sı, Kıbrıslı Rumlar'ın Famagusta'sı, bizimkilerin aşk, meşk, gizem işleri... - Resim : 2

İSRAİL'İN FAUDA'SI

Oysa, İsrail yapımı "Fauda" isimli dizide İsrailli yapımcılar tüm dünyaya ülkelerini aklamayı vazife edinmişçesine içerik üretmişti.

2015 yapımı dizide, elit İsrail ajanı, öldürdüğünü sandığı Filistinli savaşçıyı yakalamak için emekliliğine ara verir ve birbirini tetikleyecek karmaşık bir olaylar zincirini başlatır. "Binlerce seçenek, sınırsız eğlence" sloganıyla yayına giren Fauda tam bir İsrail aklama filmi olarak milyonlara ulaştı.

PERA PALAS VE İSTANBUL'UN İNGİLİZ İŞGALİ

Charles King’in “Midnight At The Pera Palace“ kitabından uyarlan Türk dizisi Pera Palas'ta Gece Yarısı, 3 Mart 2022'de yayına girmiş ve Atatürk'lü fragmanıyla ilgi çekmişti.

Senaryosunu Elif Usman'ın kaleme aldığı, dram ve tarih türündeki Netflix'in Türk orijinal internet dizisi İstanbul'un İngiliz işgali altında olduğu yıllarda geçmesine rağmen Milli Mücadele'nin M'si geçmemişti.

Başrolünde Hazal Kaya'nın oynadığı dizide "Gazeteci Esra" karakterinin geçmişe gidip Pera Palas'ta Mustafa Kemal Atatürk'le karşılaştığı sahne izleyenleri duygulandırmıştı ama Kurtuluş Savaşı pek anılmamıştı.

İsrail'in Fauda'sı, Kıbrıslı Rumlar'ın Famagusta'sı, bizimkilerin aşk, meşk, gizem işleri... - Resim : 3

İsrail'in Fauda'sı, Kıbrıslı Rumlar'ın Famagusta'sı, bizimkilerin aşk, meşk, gizem işleri... ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlamadan sağ çıkan işçi dehşet anlarını anlattı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan OBA Makarna'nın fabrikasında dün patlama yaşanmış, olayda 1 işçi ölürken 30 işçi de yaralanmıştı. Faciadan yaralı kurtulmayı başaran işçilerden Ahmet Dedecan dehşet anlarını anlattı.