İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler?|İşsizlik maaşı sorulama yap

İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler? Nasıl işsizlik maaşı alırım? gibi sorular işsiz vatandaşın en çok merak ettiği sorulardan. Bu yanıtı alan vatandaş İşsizlik maaşı sorulama yapıyor İşsizlik maaşı, ansızın işsiz kalan vatandaşların imdadına yetişiyor. Peki, işsizlik maaşı başvuru şartları neler? İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı sorulama nasıl yapılır? İşte İşsizlik maaşıyla ilgili tüm detaylar...

İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler? Nasıl işsizlik maaşı alırım? İşsizlik maaşı sorulama nasıl yapılır? milyonlarca vatandaşın gündemi bu sorular. İşsizlik maaşı, ansızın işsiz kalan vatandaşların imdadına yetişiyor. Bu olanaktan faydalanmak isteyen vatandaşların bazı şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Peki İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler? Nasıl işsizlik maaşı alırım? İşsizlik maaşı sorulama nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...

maas

İşsizlik maaşı, işsiz kalan vatandaşların imdadını yetişiyor. Ancak çalışanların işsiz kaldığında en büyük güvencesi olan bu ödeneğe sahip olabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Miktarı çeşitli faktörlere bağlı olarak değişen işsizlik maaşları, işsiz kalınan sürecin idare edilmesini sağlıyor. Başvurular İşkur ve e- Devlet sistemi üzerinden kolayca yapılabiliyor. Ancak geçim sıkıntısının önüne geçmek için başvurulan işsizlik maaşlarını alabilmek için çeşitli şartlar bulunuyor. Peki, bir işyerinde çalışırken, işinden kendi rızası ve kusuru dışında çıkarılan vatandaşlara verilen işsizlik maaşı şartları neler? Kimler, bu uygulamadan yararlanabiliyor? Maaş miktarını hangi faktörler belirliyor? Maaş hesaplaması nasıl yapılıyor? İşte, işsizlik maaşı şartları ve merak edilenlere dair tüm detaylar!

MAAŞ BAŞVURUSU İÇİN ŞARTLAR

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar, kanunla belirlenmiştir. Kanunda yer alan ifadelere göre;

1 - Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

maas1


MAAŞ BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?

Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir. Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

MAAŞ SÜRESİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER NELER?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

maas2


MAAŞLARIN KESİLDİĞİ DURUMLAR

Belirli şartlar doğrultusunda verilen işsizlik maaşı hakkı, bazı durumlarda geri alınabiliyor. İşte, ödeneğin kesildiği durumlar;

İŞKUR tarafından teklif edilen bir işin son iş yerindeki şartları kapsamasına rağmen işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.

İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin vatandaşların işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.

İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı öğrenilen vatandaşların “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.

İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.

İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı şartları neler?|İşsizlik maaşı sorulama yap ile ilgili etiketler işsizlik maaşı işsizlik maaşı şartları işsizlik maaşı sorgulama işsizlik maaşı ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.