İşsizlik maaşında başvuru şartları neler? İşsizlik ödemesinde yeni düzenleme nedir?

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı '100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan işsizlik ödeneğiyle ilgili detaylar netleşmeye başladı. Yüz binlerce işsizin faydalandığı işsizlik maaşında başvuru şartları esnetiliyor. İşsizlik maaşında başvuru şartları neler? İşsizlik ödemesinde yeni düzenleme nedir? Detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

İşsizlik sigortası daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan işsizlik ödeneğiyle ilgili detaylar netleşmeye başladı. İşsizlik maaşında başvuru şartları neler? İşsizlik ödemesinde yeni düzenleme nedir? Detaylar bu haberde...

İşsizlik maaşında başvuru şartları neler? İşsizlik ödemesinde yeni düzenleme nedir?

Son 120 gün devamsızlık yapanlara verilmeyen işsizlik maaşında bu koşul kaldırılıyor. Eksik gün bildiren de para alacak.

Başkan Erdoğan'ın açıkladığı '100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan işsizlik ödeneğiyle ilgili detaylar netleşmeye başladı. Yüz binlerce işsizin faydalandığı işsizlik maaşında başvuru şartları esnetiliyor. İşsizlik sigortası daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek. Daha önce son 120 gün devamsızlık yapanlara verilmeyen işsizlik maaşında bu koşul kaldırılıyor. Sürekli çalışma koşulu yerine iş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılacak. Yeni düzenlemeyle, Sosyal Güvenlik Kurumu'na eksik gün bildirenler de artık işsizlik ödeneği alabilecek.

12 bin 500 kişi
Şartlar esnetildiğinde ilave 12 bin 500 kişi daha işsizlik ödeneği alabilecek. Mevcut durumda, son 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yılda en az 600 gün (20 ay) işsizlik sigortasına prim ödeyen işsizler ödenek alabiliyor. Buradaki kesintisiz koşulu kaldırılacak. Ödenek miktarı konusunda uzun vadeli işsizler, eğitim, yaş kriterlerine göre düzenleme yapılması öngörülüyor. Haziran verilerine göre, fondan 417 bin 903 kişi yararlanıyor, bu kişilere ödenen para ise 366.1 milyon TL.

Kimler alıyor?
İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Halen, 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

İşsizlik Maaşı Hesaplaması: 4 Aylık Brüt Ücret
İşsizlik maaşı, çalışanın son 4 ayda aldığı brüt ücretin ortalaması alınarak hesaplanıyor. Çalışan brüt ücretinin yüzde 40'ı kadar işsizlik maaşı alıyor.Bu rakam geçerli brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?
Kendi istek ve kusuru dışında işten ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar ve ahlak, iyi niyet kurallarına uymadığı için işten çıkarılanlar işsizlik maaşına hak kazanamazlar.

İstifa Edenler Hangi Durumlarda İşsizlik Maaşı Alabilir?
Gerekçesiz olarak kendi isteğiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşına başvura bulunamıyor ancak, 'haklı fesih' tanımına giren bazı özel durumlarda bu hak kazanılabiliyor. Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor. Ayrıca, askerlik durumu nedeniyle, mecburi bir sebep olduğundan, terhis sonrasında işsizlik maaşı almaya da hak kazanılabiliyor.

İşsizlik Maaşı Başvuru İçin Başvuru Süresi Var Mı?
İşten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde İŞKUR'a başvurmak gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra başvurulur ise, geçen zaman işsizlik maaşı süresinden kesiliyor.

İşsizlik maaşında başvuru şartları neler? İşsizlik ödemesinde yeni düzenleme nedir? ile ilgili etiketler işsizlik maaşı başvuru şartları işsizlik ödemesi yeni düzenleme
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.